Društvo

Antunović: Na političkom vrhu da prihvati preporuke iz Vašingtona

904natooo
S
astanak premijera Mila Đukanovića sa američkim zvaničnicima daće jasne smjernice za dalji napredak, a na crnogorskom političkom vrhu je da preporuke prihvati i primijeni na najbolji mogući način u cilju pridruživanja Crne Gore NATO-u, ocijenjeno je iz Atlantskog saveza.

Antunović: Na političkom vrhu da prihvati preporuke iz Vašingtona
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović boravi u zvaničnoj posjeti Vašingtonu gdje je, u razgovoru sa američkim zvaničnicima, ocijenjeno da je Crna Gora napredovala u oblastima ključnim za članstvo u NATO.

„Tokom premijerove posjete Sjedinjenim Amerikim Državama američki zvaničnici su bili veoma jasni po pitanju potrebe daljeg napretka kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavini prava, razvoju demokratskih institucija, te reformi crnogorskih bezbjednostih službi“, ocijenila je Bojana Antunović iz Atlantskog saveza Crne Gore.

Ona je agenciji MINA rekla da su te smjernice i poruke bile očekivane i veoma nedvosmisleno saopštene.

„Sastanak dva visoka zvaničnika je svojevrsna potvrda da i male države mogu biti izuzetno vrijedni partneri kada su u pitanju međunarodni odnosi i bezbjednost“, dodala je Antunović.

Prema njenim riječima, pitanje koje se nameće nakon sastanka je da li će on imati stvarnog uticaja na dešavanja u Crnoj Gori u narednom periodu. „Par mjeseci prije NATO samita u Velsu, diplomatska aktivnost naših zvaničnika je znatno intenzivirana i usmjerena na jačanje partnerstva sa zapadnim zemljama, kroz izgradnju povjerenja“.

„Da bi Crna Gora zadobila povjerenje evroatlantske zajednice neophodno je da se crnogorska vanjska, ali i unutrašnja politika nedvosmisleno opredijele i usmjere na razvoj demokratije i vladavine prava kroz sistem kolektivne bezbjednosti i evropske ekonomske saradnje“, dodala je Antunović.

Ona se, kako je kazala, nada da će nakon sastanka crnogorska politika biti resetovana i nedvosmisleno na kursu evroatlantskih integracija i saradnje sa zajednicom najrazvijenijih država Evrope i Amerike.

„Sastanak će dati jasne smjernice za dalji napredak, a na našem političkom vrhu je da date preporuke prihvati i implementira na najbolji mogući način, a u cilju ostvarenja glavnog spoljnopolitičkog cilja Crne Gore, a to je članstvo u NATO“, poručila je Antunović.

Crna Gora je, kako je kazala, tokom prethodnih godina postigla zavidan napredak u svim sferema društva i lider je u regionu kad su u pitanju integracioni procesi.

„I pored toga, pred nama je dosta nedovršenog posla koji se neće, a i ne može završiti samitom u Velsu. Crnogorska politička elita, kao i cjelokupno društvo treba kontinuirano da napreduju kako bi bili aktivan činilac međunarodne političke scene“, poručila je Antunović.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K KARA RADUSIN
09.04.2014. 19:11

Logično i racionalno odluka o pristupanju N A T O alijansi u parlamentu sa prostom većinom. A prošlo bi lagano i sa 2/3 većinom, možda i 3/4 poslanika bi se izjasnila pozitivno za pristup alijansi. Zašto opterećivati budžet na organizovanje referenduma kad su parlamentarci izabrani predstavnici naroda Crne Gore.

3
0