Kultura

„Veliki diktator“ u Zetskom domu

veliki_diktator_2
U
Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” sa Cetinja, u okviru programa „Bioskop“ sjutra veče sa početkom u 20 časova biće upriličena projekcija filma Veliki diktator, čime će početi prikazivanje filmova iz ciklusa jednog od najprepoznatljivijih lica u istoriji filma, i najveće filmske zvijezde dvadesetih godina dvadesetog vijeka - Čarlija Čaplina.

„Veliki diktator“ u Zetskom domu
Portal AnalitikaIzvor

Bio je američki filmski glumac, režiser, producent i kompozitor, jedan od najvećih komičara svih vremena.

Njegove komedije bile su mješavina vodvilja, pantomime, improvizacije i cirkusa, a likovi koje je igrao - hiperaktivni klovnovi koji žive u svojim haotičnim svjetovima, gdje opšta logika ne važi, puni gegova i ne baš prijatnih iznenađenja. Oni nose vrećaste pantalone, polucilindar i nekoliko brojeva veće cipele.

Film Veliki diktator (The great dictator, 1940) je prvi pravi zvučni film velikog glumca Čarlija Čaplina. Riječ je najboljem Čaplinovom zvučnom ostvarenju, ali i bez ikakve sumnje najboljoj političkoj satiri u istoriji kinematografije.

"Veliki diktator" je nominovan za pet Oskara ali nije uspio potvrditi nijednu nominaciju. Mnogi kritičari, ubrajaju danas Čaplinovo remek-djelo među najbolje filmove svih vremena.

Ulaz na projekciju je slobodan.

Portal Analitika