Društvo

Budva: Ljetnja sezona počinje karnevalskim feštama (VIDEO)

bd

O
vogodišnji 12. Međunarodni turistički budvanski Karneval i 13. Proljećna noć pod maskama, manifestacije koje od 2. do 4. maja organizuje Turistička organizacija i Opština Budva u saradnji sa NVO Feštađuni, održaće se pod geslom „Potpun osjećaj proljeća pod maskama“.

Budva: Ljetnja sezona počinje karnevalskim feštama (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ujedno, karnevalima zvanično počinje ovogodišnja ljetnja turistička sezona u Budvi. Organizatori očekuju da će početkom maja Budva biti najveći „grad pod maskama na Jadranu“.

Zamjenik direktora TO Budve Aleksandar Armenko precizirao je da će karnevalske svečanosti koštati 40 hiljada eura.

„Fešta počinje u petak 2. maja abrumom, ili pozivom na karneval, kada će po trgovima i ulicama Starog grada, uz pratnju raznih internacionalnih bendova biti organizovana nesvakidašnja zabava. Iste večeri na Trgu pjesnika biće koncert „Guitar duo Nikčević & Bulatović“, a nakon toga u svakom od starogradskih kafića održavaju se tematske večeri“, najavio je Armenko na konferenciji za novinare.

Armenko očekuje da da će metropola turizma biti puna tokom karnevalskih fešti.

„Subota je centralni karnevalski dan. Program počinje projektom „Discover Budva“ kojim se promoviše kulturno - istorijsko naslijeđe Budve, dok će uporedo u popodnevnim satima na Trgu pjesnika biti organizovan „Vinski kutak“ uz degustaciju poznatih crnogorskih vina. Centralni događaj je velika karnevalska povorka, koja će predvođena gradskom muzikom od kafea „City“ proći gradskim ulicama do centralne bine ispred Starog grada. Ove godine programska dešavanja biće na tri bine. Na bini ispred Staroga grada nakon završetka karnevala biće organizovan koncert per super– finalista muzičkog takmičenja „ X factor“, a nakon njih nastupiće Emina Jahović Sandal. Na Bini na Trgu palmi u Starom gradu odvijaće se muzičko- zabavni performans „ Live Brasilian carnival party“ sa samba plesačicama, dok na bini, koja će biti postavljena između crkava u Starom gradu, nastupiće „ radio katakomba“, klapa „ Who see“ i Stereo Ambasada. Program je upotpunjen atraktivnim nastupima novosadskih umjetnika iz grupe „Alternacia“ koji će na štulama i akrobacijama sa vatrom izvoditi performans ulicama i na trgovima Starog grada“, precizirao je Armenko.

Poslednji karnevalski dan rezervisan je za najmlađe, odnosno za tradicionalni dječiji karneval.

„ Učinićemo da im ovo bude nezaboravan dan. Programa počinje u podne sa „Slatkim kutkom“ na Trgu pjesnika, gdje će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a potom i projekta „Discover Budva“,. Mala karnevalska povorka kreće u 16 časova , a programa se nastvalja na velikoj bini ispred zidina sa animatorom Dejanom Đonovićem“, naveo je Armenko.

Predsjednica NVO Feštađuni Marija Pjerotić očekujemo da ovo bude jedan od najboljih karnevala do sada.

„Veliko je interesovanje i svi žele da budu učesnici karnevala. Imamo prijaavljene grupe iz Rusije, Italije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, dok još pregovaramo da dođe i karnevalska grupa iz Bolivije. Veliko je interesovanje i za dječiji karneval. Zato pozivamo sve da dođu i budu dio karnevala“, kazala je Pjerotić.

Portparolka Opštine Budva Tijana Kotarac je podsjetila da decenijama unazad Budva slovi za centar kulturnih i zabavnih dešavanja.

 

 

 

 

 

Portal Analitika