Kultura

Preminula Svetlana Velmar Janković

0904svetlanaVJ
K
njževnica Svetlana Velmar Janković preminula je danas u 82. godini života.

Preminula Svetlana Velmar Janković
Portal AnalitikaIzvor

Svetlana Velmar Janković rođena je u Beogradu, 1. februara 1933. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu francuski jezik i književnost.

Dopisni član Odeljenja jezika i književnosti postala je 2. novembra 2006, a redovni član je od 05. novembra 2009. godine.

Velmar Janković bila je u uredništvu časopisa Književnost i član uređivačkog kolegijuma Izdavačkog preduzeća "Prosveta" (1971-1989). Takođe bila je urednik Prosvjetinih edicija proze i esejistike domaćih autora, lektire za srednje škole i osnivač Biblioteke "Baština".

Dobitnica je nagrade: "Isidora Sekulić", "Ivo Andrić", "Meša Selimović", "Đorđe Jovanović", "Bora Stanković", Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu u 1992. god, NIN-ove nagrada za roman godine (1995), "Neven", " Politikinog Zabavnika", "6. april" za životno djelo o Beogradu i dr.

rtcg.me

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.