Društvo

VUČKOVIĆ: U toku izviđaj o najnovijem snimku kupovine ličnih karata u Podgorici

1601veselinvuckovicok
V
ršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković kazao je da je, povodom slučaja najnovijieg audio snimka kupovine glasova u Podgorici koji je objavio MANS, u toku izviđaj kod nadležnog Osnovnog tužioca.

VUČKOVIĆ: U toku izviđaj o najnovijem snimku kupovine ličnih karata u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Vučković je istakao da će u tom predmetu biti donesena adekvatna odluka.

- U vezi sa pitanjem pojavljivanja najnovijeg snimka o kupovini ličnih karata tu već teče izviđaj kod nadležnog osnovnog tužilaštva i sve će te činjenice do pojedinosti biti provjerene. Koliko budemo  raspolagali podacima  i dokazima donijećemo adekvatnu odluku u tom predmetu – rekao je Vučković odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja Sporazuma o zajedničkom radu Uprave policije i Tužilaštva tokom izviđaja i krivičnog postupka sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem.

Povodom hapšenja  Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića, osumnjičenih za učešće u ubistvu Nikole Bojovića, Vučković je rekao da je na osnovu dokaza koje je prikupilo tužilaštvo Srbije kod Vušeg državnog tužilaštva formiran predmet.

- Započete su određene radnje o kojima ste već obavješteni i predmet je u početnoj fazi kao predmet ovog tužilaštva. Predmet je u početnoj fazi i ne bi bilo primjereno govoriti o svim budućim procjenama. Dilemu u javnosti možda pravi činjenica da protiv tih isti lica teče postupak u fazi istrage. Postupak u Croj Gori započet je danas na osnovu člna 138 u vezi sa člnom 134 krivičnopg zakonika. Na osnovu materiala koji je do sad prikupljen   da je krivično djelo koje su izvršila dva lica izvrše na teritoriji srbije i Crne Gore – rekao je Vučković.

On je kazao da je predmet Morskog dobra u fazi izviđaja.

0904baki1

Ministar Konjević je odgovoarajući na pitanje “što zna konkretno o reketiranju bivših i sadašnjih zakupaca plaža i agitovanju direktora Morskog dobra Rajka Barovića funkcionera SDP-a”, rekao da je kao ministar unutrašnjih poslova još početkom prošle godine uputio pismo specijalnomt tužiocu da provjeri navode medija vezenih, između ostalog, i za tenderske procedure u Morskom dobru.

- To je ono što je urađeno od strane MUP-a.  Ono što je moj generalan stav je bilo koju funkciju da obavlja neki pojedinac svi oni koji su napravili nešto suprotno zakonu treba da za to odgovara. Isto mislim i kao potpredsejdnik SDP-a - rekao je Konjević.

Govoreći o političkom agitovanju Konjević je rekao da je njegova obaveza da “agituje za SDP kao potpredsjednik stranke”.

- Kao što vi obavještavate javnost o radu političkih partija tako i partije obavještavaju građane o onome što je njihov politički rad. Mi danas imamo pravi galimatijas od navodnih kupovina glasova do različitih agitacija. Ono što je moj apel je da se sve te stvari provjere u saradnji tužilaštva i policije. Mislim da je strašno važno da ne osuđujemo prije nego što tužilac barem ne podigne optužnicu jer ćemo se dovesti u pozciiju da šaljemo određnu vrstu poruka koje se završava na različitim medijskim nastupima. Ostaje obaveza za medije, razumijevajući potrebu za određenom vrstom ekskluziviteta da povedu računa da informacije koje objavljuju budu one infrmacije koje se na kvalitetan način mogu dobiti od nadležnihi resora – rekao je Konjević.

Na pitanje da li tužilaštvo provjerava tvrdnje medija o navodnim malverzacijama Darka Šarića i pojedinaca iz političkih struktura, Vučković je podsjetio da tužilaštvo već ima jedan takav predmet protiv određenog broja osoba za one radnje državljana Crne Gore na teritoriji stranih država.

- U Srbiji imate poseban predmet u kome teče postupak. Pratićemo to i ubuduće, a u svakom konkretnom predmetu i rezultatu o tom predmetu vi ćete dobiti informacije na osnovu rezultata istrage - rekao je Vučković.

Potpisan sporazum o saradnji: Vučković i Konjević su danas potpisali Sporazum o saradnji tokom izviđaja i krivičnog postupka sa.

Vučković je naveo da je potpisivanje Sporazuma uslijedilo nakon perioda primjene novog Zakonika o krivičnom postupku i novim konceptom tužilačke istrage.

0904baki2

- Na bazi primjene Zakonika utvrđeni su određeni problemi i potrebe utvrđivanja konkretnih procedura saradnje u međusobnom obavještavanju, vršenja funkcija jednog i drugog organa, razmjene informacija podataka i dokaza - rekao je Vučković novinarima nakon potpisivanja Sporazuma.

On je istakao da će sporazumom o zajedničkom radu Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) i Ministarstva unutrašnjih poslova, predkrivična i faza istrage, operativno istražna djelatnost tužioca i policije biti maksimalno efikasni.

Konjević je rekao da su Sprazumom razrađene uloge državnog tužioca, kao rukovodioca predkrivičnog postupka, kako je to predviđeno Zakonikom o krivičnom postupku i policije koja postupa po njegovim nalazima.

- U tom smislu precizirane su međusobne obaveze državnog tužioca i policije na operativnom nivou, u postupanju i u međusobnom izvještavanju i preduzetim mjerama i radnjama - naveo je Konjević.

Na taj način su, kako je kazao, precizirane međusobne obaveze tužilaca i policijskih službenika koji postupaju po njihovim nalazima.

- Sporazumom je definisano koordinaciono tijelo, u okviru razmatranja zajedničke saradnje, koje će razmatrati zajedničku saradnju Uprave policije i pratiti iskustva u primjeni Sporazuma -  kazao je Konjević.

 

 

Portal Analitika