Abiznis

MMF snizio prognoze rasta za Crnu Goru

MMF
M
eđunarodni monetarni fond snizio je prognoze rasta ekonomija evropskih zemalja u nastajanju i razvoju, među kojima je Crna Gora, na 2,4 odsto, sa januarskih 2,9 odsto.

MMF snizio prognoze rasta za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Prema novim proljećnim prognozama MMF-a, rast ekonomija grupe evropskih zemalja u nastajanju i razvoju u narednoj godini bi trebalo da iznosi 2,9 odsto. U ažuriranim zimskim prognozama rast je bio procijenjen na 3,1 odsto.

U prognozama MMF-a navodi se da bi većina zemalja u regiji trebalo da zabilježi niže stope inflacije, odnosno umjerenu inflaciju.

"Osnovna inflacija niska je u nekoliko zemalja, a smanjuje se u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji, što je rezultat raznih činilaca, uključujući prigušenu domaću potražnju, slabu kreditnu aktivnost i nepovoljna kretanja cijena u instranstvu", navodi se u izvještaju.

Rizik deflacije u zemljama te grupe ipak je nizak, smatraju u MMF-u, jer postepeno oživljava domaća potražnja, a slabi uticaj jednokratnih faktora.

Među najvećim rizicima za rast u regiji MMF izdvaja zakašnjeli oporavak eurozone i obnovljenu volatilnost na finansijskim tržištima, proizašlu iz geopolitičkih rizika zbog događaja u Ukrajini, kao i iz okončanja programa monetarnih podsticaja američke centralne banke Federalne rezerve (Fed).

MMF objavljuje redovne prognoze za globalnu ekonomiju u cjelini dva puta godišnje, u proljeće i u jesen. Od finansijske krize 2008. MMF objavljuje i ažurirane međuprognoze za vodeće ekonomije i regije u svijetu.

(Mina-business)

 

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p popokatepetl
09.04.2014. 09:09

Zašto, zaboga? A tako nam dobro ide!!!

0
0