Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Šaranović i Koljenšić uhapšeni po nalogu crnogorskog tužilaštva koje otvara istragu o ubistvu Nikole Bojovića

Šaranović i Koljenšić uhapšeni po nalogu crnogorskog tužilaštva koje otvara istragu o ubistvu Nikole Bojovića

 

saranovicok


Slobodan Šaranović i Ratko Koljenšić, osumnjičeni za učešće u ubistvu Nikole Bojovića, ponovo su uhapšeni

Šaranović i Koljenšić uhapšeni po nalogu crnogorskog tužilaštva koje otvara istragu o ubistvu Nikole Bojovića
Portal AnalitikaIzvor

 

Danilovgrađanin Slobodan Šaranović (75) i Nikšićanin Ratko Kojenšić (37) uhapšeni su večeras po nalogu Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore koje je otvorilo istragu o ubistvu Beograđanina Nikole Bojovića, koji je likvidiran u Beogradu 29. aprila prošle godine.

Kako saznaje Portal Analitika, Vrhovno državno tužilaštvo donijelo je odluku da preduzme krivično gonjenje protiv Šaranovića i Koljenšića za krivično djelo teško ubistvo, odnosno zbog sumnje da su uečstvovali u ovom zločinu.

Šaranović se tereti da je organizovao i platio ubistvo, a Koljenšić da je učestvovao u organizaciji ubistva.

Njih će tokom noći saslušati Viši državni tužilac u Podgorici Željko Tomković.

Šaranović i Koljenšić bili su u ekstradicionom pritvoru do 27. marta kada su pušteni nakon što je Apelacioni sud potvrdio odluku Višeg suda u Podgorici kojom je odbijeno njihovo izručenje Srbiji.

Viši sud odluku je donio 29. januara, a na nju se žalilo tužilaštvo. Apelacioni sud je rješenje Višeg potvrdio na sjednici 21. februara.

Viši sud prvo je odobrio izručenje, ali je nakon žalbi advokata Zorana Piperovića i Nikole Medojevića, Apelacioni sud ukinuo tu odluku i predmet vratio na ponovno odlučivanje sa jasnim instrukcijama da nema zakonskog osnova da Šaranović i Koljenšić budu isporučeni Srbiji.

Prema nezvaničnim informacijama, u Beogradu još nije podignuta optužnica za ubistvo Nikole Bojovića.

Dvojica crnogorskih državljana nijesu izručena Srbiji zbog normi domaćeg zakonodavstva i obavezjujućih međunarodnih standarda koji preciziraju da drugoj državi ne može biti izručen državljanin zemlje od koje se traži ekstradicija ako je krivično djelo za koje se tereti makar i dijelom počinio i na teritoriji svoje zemlje. U slučaju Šaranovića kompletna prijava ga tereti da je sve za šta je osumnjičen uradio na teritoriji Crne Gore, dok je Koljenšić osumnjičen da je krivično djelo dijelom počinio u Crnoj Gori a dijelom u Srbiji.

Srpske vlasti Šaranovića terete da je naručio i platio ubistvo Nikole Bojovića (39), mlađeg brata Luke Bojovića (42) koji slovi za vođu ozloglašenog „zemunskog klana“. Šaranović je, navodno, zločin organizovao iz osvete, zbog toga što je, kako vjeruju srpski istražitelji, došao do informacija da je upravo Luka Bojovića naručio ubistvo njegovog brata Branislava (66) koji je ubijen u Beogradu u oktobru 2009. godine. Ovaj zločin srpska policija nikada nije riješila.

Koljenšić je osumnjičen da je bio pomagač plaćeniku kojeg je Šaranović unajmio za ubistvo – Saši Cvetanoviću (32) iz Vranja. Na teret mu se stavlja da je Cvetanovića iz Crne Gore, ilegalnim putevima prebacio u Beograd, gdje su zajedno danima pratili mlađeg Bojovića, a onda ga je 29. aprila prošle godine Cvetanović likvidirao, u centru grada, naočigled brojnih prolaznika. Koljenšić ga je navodno navodio na metu.

Za učešće u ovom zločinu osumnjičen je i Beograđanin Miloš Delibašić (29) koji se tereti da je zajedno sa Šaranovićem organizovao zločin. Srpske vlasti ga sumnjiče da je upravo on unajmio plaćenika kojeg je doveo u Budvu kod Šaranovića gdje su se dogovorili da ovaj za iznos od 15.000 do 20.000 eura ubije Bojovića. Delibašić je nedavno isporučen Srbiji, ali za drugo krivično djelo.

Šaranović, Koljenšić, Delibašić i Cvetanović uhapšeni su ljetos u Crnoj Gori. Srbiji je izručen i Cvetanović 22. januara. On je u specijalnom tužilaštvu u Beogradu negirao da ima bilo kakve veze sa ubistvom Bojovića.

U zajedničkoj akciji srpske i crnogorske policije kojom je navodno riješeno ubistvo Bojovića, ljetos je u Beogradu uhapšen i Miloš Vojinović (26), koji se tereti za pomaganje ubicama.

Navodno je on istražiteljima ispričao čitavu priču o zločinu i pripremama zločina, akterima, a zazuzvrat mu je ponuđen status svjedoka saradnika. Taj status za sada nije dobio već se i on našao u zahtjevu za sprovođenje istrage kao osumnjičeni.

Upravo zahvaljujući njegovom svjedočenju srpska policija i tužilaštvo su otvorili istragu ubistva Bojovića i izdali potjernice za osumnjičenima.

Šaranović, Koljenšić, Delibašić, kao i Cvetanović kategorično negiraju bilo kakvu umiješanost u ubistvo Nikole Bojovića.

 

 

 

Portal Analitika