Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • KAĐIDEMETRIO: Od naredne godine, na Univerzitetu Ca’Foscari u Veneciji izučavaće se i crnogorski jezik

KAĐIDEMETRIO: Od naredne godine, na Univerzitetu Ca’Foscari u Veneciji izučavaće se i crnogorski jezik

profesorica
O
d naredne školske godine, crnogorski jezik izučavaće se na čuvenom Univerzitetu Ca’Foscari u Veneciji. Na ovom univerzitetu izučava se 41 jezik, što ga stavlja na drugo mjesto u Evropi, nakon jednog univerziteta u Francuskoj.

KAĐIDEMETRIO: Od naredne godine, na Univerzitetu Ca’Foscari u Veneciji izučavaće se i crnogorski jezik
Portal AnalitikaIzvor

„„Imamo dugu tradiciju nastave kulture i jezika koji se do prije koju godinu zvao srpskohrvatski.  Sada smo sa katedrom italijanistike Filozofskog fakulteta u Nikšiću, dogovorili saradnju i od naredne godine predavaće se kod nas i crnogorski jezik. O tome smo razgovarali sa profesorkom Vesnom Kilibardom, šeficom katedre za italijanistiku u Nikšiću“, kaže za Portal Analitika Alide Kađidemetrio, prorektorka za međunarodnu saradnju na Ca’Fascari, koji je osnovan 1868. godine, kao prva biznis škola u Italiji, i druga u Evropi.

„Ali, sa katedrom za italijanski jezik u Nikšiću imamo  namjeru da razvijemo, ne samo saradnju na istraživačkom nivou, već i na nivou razmjene studenata“, kaže Kađidemetrio.

Ovo nije prva saradnja poznatog venecijanskog univerziteta sa Crnom Gorom. Profesor Đeliki 10 godina je vodio program restauracije Staroga Bara. Ambasada će početkom maja predstaviti posljednje dvije od ukupno četiri knjige iz edicije koja obrađuje taj zamašni projekat.    Inače, Univerzitet u Veneciji  proglašen je od strane Ministarstva prosvjete Italije kao trećerangirani po kvalitetu u cijeloj zemlji, nakon dva univerziteta tehničkih nauka. To znači da se rangira kao najbolji u oblasti društevnih nauka.

profesorica1
Pored Kađidemetrio, u posjeti Crnoj Gori bili su i profesorica Megan Re, koordinatora za međunarodne programe njihove Ljetnje škole, kao i profesor Mauro Kanone, šef odjeljenja za međunarodne odnose.

Cilj je bio da se „oslušnu“ mogućnosti što šire saradnje sa Univerzitetom Crne Gore. „Jedna od naših zajedničkih misija upravo se odnosi na arheologiju i zaštitu baštine, u koji mora biti inkorpiriran  zajednički interes vezan za jadransku zonu. Arheologija, umjetnost, turizam, problemi ambijenta, unutar kojeg je zastupljena biologija mora...oblasti su u kojima možemo razvijati i produbljivati naše odnose. Uostalom, već imamo kontakte sa Institutom za biologiju mora iz Kotora. Mi imamo i odličan međunarodni centar za studije turizma“, kaže sagovornica Portala Analitika.

profesror
No, kako dodaje, prva stvar na koju će se skoncentrisati je razmjena studenata humanističkih nauka i studija jezika.

„Imamo i odličan studij italijanskog za strance, tako da studenti italijanskog jezika iz Crne Gore mogu doći na naš Univerzitet radi daljeg stručnog usavršavanja. Mi, naravno, imamo prioritete koje saopštimo našim sagovornicima. Ali, projekti se moraju dogovarati zajednički, jer se dešava da univerziteti nemaju iste discipline, a treba se prilagoditi i troškovima koje bi odobrila država. To je važno i zbog pristupa evropskim fondovima“, kaže Kađidemetrio.

Profesorica Re, inače Novozelanđanka, kaže za Portal Analitika da ljetnja škola Univerziteta Ca’Fascari nudi razne zanimljive programe koji mogu biti interesantni studentima univerziteta u cijelom svijetu. Imaju, kaže, saradnju i sa Oksfordom, univerzitetom u Vankuveru i drugim značajnim visokoškolskim ustanovama.

univerzitet
Kakone najviše mogućnosti saradnje vidi u oblasti razmjene studenata i docenata, ali posebno skreće pažnju na njihovu školu profesionalne orijentacije, koja pruža mogućnost stranim svršenim maturantima da dođu i izanaliziraju koje im mogućnosti pruža ovaj univerzitet sa dugom i značajnom tradicijom.

„Nudimo i besplatni program za strance, odnosno 16 stipendija za naš koledž, za one koji su najbolji prema našoj listi kriterijuma. Naravno, čekamo i crnogorske studente, ovo nam je tek druga godina kako imamo taj program.“

Inače, Ca’Foscari fokusiran je na četiri discipline humanističkih nauka – jezike, ekonomiju, reastauraciju, zaštitu ambijenta.

Ova posjeta realizuje se u trenutku kada se Crna Gora i Italija spremaju da potpišu bilateralni sporazum o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja, koji će minista vanjskih poslova Igor Lukšić potpisati prilikom njegove posjete  Rimu 15. aprila.

G.B.


Portal Analitika