Kultura

Noć knjige: Cjelovečernje druženje sa autorima, filmovima, knjigama

0804nocknjige
U
Crnogorskom narodnom pozorištu, kulturnim centrima širom Crne Gore, bibliotekama, knjižarama i svim mjestima na kojima se mogu promovisati knjige i autorski radovi biće centar dešavanja manifestacije Noć knjige, koja će 23. aprila do dugo u noć biti prvi put priređena u Crnoj Gori.

Noć knjige: Cjelovečernje druženje sa autorima, filmovima, knjigama
Portal AnalitikaIzvor

Poduža lista onih koji su potvrdili da će se pridružiti programima obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorski prava, biće zaključena tek naredne sedmice, ali već sada izvjesno da su glavni organizatori, NVO Kultura, uspjeli da se u ovom poduhvatu udruže sa najznačajnijim institucijama.

Kako je danas kazala PR manifestacije, Marija Stanković, za sada su na listi: CNP, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, KIC „Budo Tomović“, Američki ugao, Grad Teatar Budva, Francuski kulturni centar, Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Centralna narodna  biblioteka „Đurđe Crnojević“, Gradska knjižara, knjižare „Karver“, „Mamut“, „So“, kafe-knjižara „Krug“, centri za kulturu i narodne biblioteke u skoro svim opštinama, brojni izdavači, Udruženje bibliotekara Crne Gore, obrazovne institucije – od vrtića, preko osnovnih i srednjih škola, do pojedinih fakulteta UCG, zatim univerziteti Mediteran i Donja Gorica, tržni centri u Podgorici i Kotoru, i Program podrške razvoju kulture u Nikšiću.

- Koncept manifestacije je takav da tog dana apsolutno sve bude u znaku knjige. Biće organizovani različiti programi, radionice i druženja sa autorima. Domaće izdavačke kuće će svoja izdanja prodavati po sniženim cijenama, a biće podijeljene i besplatne knjige.

Stanković je dodala kako manifestaciju priređuju u saradnji sa organizatorima iste manifestacije u Hrvatskoj i Sloveniji.

- Crna Gora se ove godine skromno priključuje manifestaciji, ali je ideja da u narednim godinama zajednički projekat tri zemlje postane najveća manifestacija ovog tipa na Balkanu, u okviru koje će se vršiti i „razmjena“ autora. Zamisao je da naši autori gostuju u Hrvatskoj i Sloveniji, a autori iz te dvije zemlje ovdje predstavljaju svoj rad – precizirala je ona.

Milenija Vračar iz Narodne biblioteke „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja podsjetila je kako ta institucija već godinama simbolično obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Ove godine će to uraditi kroz tri programa:

- Napravićemo izložbu na kojoj ćemo predstaviti izbor iz obimnog fonda o Viljemu Šekspiru, kojim raspolaže Nacionalna biblioteka. Biće tu predstavljena litereatura koja pokriva vremenski period od tri vijeka, a među njima su i originalni prevodi Šekspira iz 1887. godine koje je uradio Laza Kostić. Svi koji 23. aprila dođu u Biblioteku, dobiće na poklon besplatnu godišnju članarinu, sa kojom će imati pristup izuzetnom književnom i arhivskom fondu koji posjedujemo. Na kraju, svim gradskim bibliotekama uručićemo poseban poklon, a to su odabrane knjige iz fonda koji smo sakupljali od 60-tih godina do danas.

Miško Popović, urednik filmskog programa u podgoričkom KIC-u, najavio je poseban ciklus „Klasici na filmu“ posvećen ekranizacijama poznatih književnih djela.

- Prikazivanje ćemo početi nešto ranije, pa će 16. i 17. aprila biti prikazani „Braća Karamazovi“ i „Starac i more“. Dan ranije biće emitovan „Mobi Dik“. Za 23. april smo odabrali „Hamleta“ u režiji Lorensa Olivijea, koja je dobila Oskara. Inače, Olivije je poznat i kao najbolji filmski čitač Šekspirovih djela – precizirao je on.

Bogati program biće priređen i u svim Gradskim knjižarama. Maida Šukurica, PR izdavačke kuće Nova knjiga u okviru koje rade Gradske knjižare, kazala je kako će u centru pažnje biti crnogorski autori.

- Svi domaći autori čija smo djela štampali, biće u našim knjižarama širom Crne Gore. Oni će, u neformalnom druženju sa publikom, davati autograme i preporučivati knjige čitaocima. Biće priređene i promocije izdanja, pojedini naslovi će imati popust, a svi zainteresovani mogu besplatno postati članovi našeg Kluba čitalaca. Mislili smo i na najmlađe, pa ćemo za njih prirediti program „Priče za laku noć“.

Ona je podsjetila da će Gradske knjižare u Podgorici, Nikšiću, Tivtu i Igalu biti domaćin ovih događaja od 18 do jednog časa iza ponoći.

- Želimo da popularizujemo knjigu, uputimo javnost na nove naslove i podstaknemo čitaoce da čitaju još više – zaključila je Šukurica.

K.J.

Foto: I.Božović

Portal Analitika