Kultura

TRPČESKI: Posebna je čast otvoriti A tempo koncertom na "Stenveju"

0804simon
M
oram da čestitam publici, jer je program bio težak za slušanje. Bramsova Intermeca, koja su vreoma teška i za izvođenje, a Hendl varijacije su intimne ekskuzivne. Pulank je, možda, najprijatniji za publiku, a tu je i Ravel. Oni su apsorbovali ovaj repertoar i ja sam bio prijatno iznenađen i zadovoljan, kazao je makedonski pijanista Simon Trpčeski nakon sinoćnjeg koncerta u Crnogorskom narodnom pozorištu.

TRPČESKI: Posebna je čast otvoriti A tempo koncertom na "Stenveju"
Portal AnalitikaIzvor

Podužim resitalom, i sa dva bisa, on je sinoć otvorio 13. A tempo, čiji je moto „Umjetnici i klaviri“, a koji i ove godine organizuju nacionalni teatar i Muzički centar Crne Gore. Trpčeski je već dobro poznat crnogorskoj publici, pošto joj se u proteklih godinu i po tri puta predstavio: sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, solo izvođenjima i u duetu sa našim violinistom Romanom Simovićem. On je podsjetio da je i prošle godine želio da učestvuje na festivalu, ali to nije bio u mogućnosti zbog već ugovorenog rasporeda. No, ovog puta mu je pružena posebna prilika.

- Drago mi je što smo uspjeli da ugovorimo moje učešće na A tempu i što sam opet u Crnoj Gori, a posebno zato što mi je organizator ukazao čast da prvi sviram na novom instrumentu. To ne samo da je čast, nego i velika odgovornost, ali i fizičko opterećenje, jer „Stenvej“ još nije dovoljno usviran, tako da sam ga ja malo „razmrdao“. Sada imate instrument svjetske klase. On će vremenom postati još bolji, njegov ton je fantastičan ima dubinu, moć, praktično sve što jedan pijanista može da poželi. Hvala i štimerima koji su pomogli da ovo „krštenje“ prođe na najbolji mogući način – izjavio je makedonski pijanista.

Veoma zahtjevan repertoar, Trpčeski je s uspjehom iznio na sinoćnjem koncertu. Ovako teške kompozicije bile su njegov izbor.

- Ja sam čovjek koji voli da uči, da ide što dublje. U tom smislu, gledam da imam veliki izbor kompozicija, i da kroz njih učim puno toga... No, ovo je ujedno završetak napornog perioda, jer sam bio opterećen raznim repertoarima, najprije stilističkim, pa orkestarskim i kamernim. I sada, nakon Podgorice, najviše bih volio da odem do Budve ili Boke Kotorske, da malo odmorim. Ali, ići ću kući da provježbam program za turneju po SAD i Kanadi koju ću imati sa njemačkim čelistom Danijelom Miler-Šotom, i u okviru koje ćemo imati sonatne večeri sa djelima Bramsa, Betovena i Šopena – najavio je Trpčeski.

0804DuoDrugog festivalskog dana 13. A tempa, u Velikoj sali CNP-a od 20 časova će nastupiti francuski pijanistički duo koji čine Miša Alperen i Mihael Rudi. Duo će se predstaviti improvizacijama na teme iz djela kompozitora: Roberta Šumana, Kloda Debisija, Frederika Šopena, Sergeja Prokofjeva, Johana Sebastijana Baha, kao i kompozicijama koje potpisuje Alperena.

Duo Miša Alperen i Mihael Rudi od 2002. godine nastupa širom svijeta, a 2005. godine su snimili album za muzičku kuću Emi pod nazivom „Dvostruki  san“.

Koncert se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Podgorici.

Koncertu će prethoditi promocija novog izdanja Muzičkog centra Crne Gore CD-a Aleksandra Serdara, istaknutog pijaniste i pedagoga. Promocija će biti održana od 19 časova u Pres sali CNP-a, a na njoj će govoriti muzikolog dr Sonja Marinković, Žarko Mirković, direktor Muzičkog centra Crne Gore i selektor festivala, i Serdar.

K.J.

Portal Analitika