Društvo

U KIC-u obilježen Dan Roma

0704romi1
M
inistarstvo prosvjete, Zavod za školstvo i Fond za obrazovanje Roma Crne Gore (REF) obilježili su u KIC-u, 8. april – Dan Roma, uz prigodan kulturno-umjetnički i zabavni program, koji su izveli đaci šest podgoričkih škola, ali i mališani vrtića „Vrela ribnička“ sa Konika, javne predškolske ustanove „Đina Vrbica“.

U KIC-u obilježen Dan Roma
Portal AnalitikaIzvor

Na Velikoj sceni KIC-a, đaci osnovnih škola: „Božidar Vuković Podgoričanin“, „Vladimir Nazor“, „Savo Pejanović“, „Vuk Karadžić“, „21. maj“ i „Marko Miljanov“, izveli su program pred mnogobrojnom publikom.

Program su otvorili učenici O.Š. „Božidar Vuković Podgoričanin“, koji su na romskom jeziku izveli obradu pjesme „Đurđevdan“, nakon čega su nastupili mališani iz vrtića na Koniku koji su izveli koreografiju uz pjesmu „Ljubav to je čudno stanje“ Katarine Bogićević.

0704romi2Nakon njih scenu su preuzele djevojčice iz kampa 1 na Koniku koje pohađaju radionice „Školicu lijepog ponašanja“ i kojima ovo nije bio prvi javni nastup. One su izvele „Proljećno kolo“, te nakon toga pjesmu „Kad’ si srećan“ uz pomoć prisutne publike koja ih je na kraju nagradila velikim aplauzom.

Sljedeću tačku izveli su učenici O.Š. „21. maj“, koja je prema riječima voditeljke programa Marijane Blečić iz REF-a, jedna od prvih partnera ka integraciji romske i egipćanske djece u sistem obrazovanja. Oni su prisutne u publici kroz pjesmu „Dječija prava“ podsjetili na osnovna prava zagarantovana svoj djeci svijeta.

Uz Blečić program su vodile i učenice O.Š. „Božidar Vuković Podgoričanin“ Bajramšaha Jašaraj i Larisa Pipeljak koje su se u toj ulozi veoma dobro snašle.

Na Velikoj sceni KIC-a našli su se i učenici O.Š. „Savo Pejanović“ koji su izveli dramatizaciju po tekstu Dragana Lukića „Jabuka“. Nakon njih nastupili su njihovi vršnjaci iz O.Š. „Vuk Karadžić“ koji su izveli „Pačiji ples“, a nakon plesa pataka na red su došli učenici O.Š. „Božidar Vuković Podgoričanin“. Jedna od učenica ove škole recitovala je pjesmu američkih crnaca „Noć“, nakon čega su scenu preuzeli njeni drugari koji su izveli recital dramu „Kapetan Džon Piplfoks“ Duška Radovića.

0704romi3Nakon glume starije djece, na sceni KIC-a svoje glumačko umijeće pokazali su mališani O.Š. „Vladimir Nazor“ koji su izveli pokretnu igru pod nazivom „Na času matematike“.

Proslava Dana Roma na Velikoj sceni KIC-a završena je nastupom starijih i mlađih učenika O.Š. „Marko Miljanov“ koji su se publici predstavili plesom. Oni su izveli starogradski ples, te „Đurđevdan“ i na kraju poznato kolo „šota“.

U okviru programa u holu je predstavljena i izložba radova koje je REF pripremio a koji su nastali na aktivnostima koje se sprovode u okviru programa "Podrška integraciji i dobrovoljnom povratku interno raseljenih stanovnika kampa na Koniku u Crnoj Gori".

Današnjim programom organizatori su željeli da promovišu i osnaže vrijednosti poput: njegovanja različitosti, promovisanja ravnopravnosti, razvijanja interkulturalnih vještina djece kroz inkluzivnu obrazovnu praksu, i na taj način doprinesu stvaranju društva jednakih mogućnosti za sve.

0704romi4Program „Podrška integraciji i dobrovoljnom povratku interno raseljenih stanovnika kampa na Koniku u Crnoj Gori“ se sprovodi uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore i u partnerstvu sa njemačkom organizacijom HELP.

K.Ć.

Portal Analitika