Abiznis

Radnici Metalca traže poštovanje zakona

07metalacprotestok
R
adnici nikšićkog Metalca Montavar, koji su se danas okupili ispred zgrade Vlade gdje planiraju da ostanu danonoćno, traže od nadležnih da ispoštuju zakone koje su sami donijeli i ispune radničke zahtjeve.

Radnici Metalca traže poštovanje zakona
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik radnika Dragan Koprivica kazao je da se radnički zahtjevi odnose na povezivanje radnog staža, uplatu zaostalih plata i socijalni program po šablonu po kojem su ispoštovane desetine hiljada radnika.

Radnici, njih oko 40, došli su pred zgradu Vlade, uprkos tome što je policija prethodno zabranila skup, uzvikivajići »Gladni smo«, »Ostavke«, »Oćemo azil«.

Koprivica je novinarima ispred zgrade Vlade rekao da se radnici sa pravom pitaju da li su oni vanzemaljci i da li ih Vlada uvažava kao građane ove države.

»Duguje nam se deset plata i ovo što smo primili je nebulozno. To se kosi sa najvećim zakonima ove države. To ne prihvatamo«, poručio je Koprivica.

On je kazao da ukoliko će da lociraju problem, vezaće ga za ministra ekonomije Vladimira Kavarića.

»Ako on tvrdi da je Metalac firma koja treba da funkcioniše, a onda se malo 'ladi' pa zastupa neku novu teoriju, pitamo se đe je milion i po eura, koji je bio namjenski iz Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i koji je trebalo da bude pokretačka snaga da se vratimo na radna mjesta«, precizirao je Koprivica.

On je rekao da radnici danas traže milion i po eura koji je mogao da tih 130 “mučenika” obezbijedi i ispoštuje, odnosno da država ispoštuje samu sebe.

Koprivica je ocijenio i da je najpozvaniji čovjek u toj priči ministar pravde Duško Marković.

“Kako je on predstavlja, ja se pitam da li postoje dvije Crne Gore”, rekao je Koprivica.

On je poručio da će radnici ostati ispred zgrade Vlade dok “ne crknu”.

“Ođe je borba na život i smrt, istrajaćemo pa makar i nekome bili smetnja. Odavno ne živimo kao ljudi, odavno su nam sve elementarna prava ukinuta. Ovo nije politička već životna priča”, kazao je Koprivica.

Predstavnik Unije slobodnih sindikata (USSCG) Aleksa Marojević naveo je da to preduzeće ima izuzetan tehnološki i ljudski potencijal, sa mogućnošću da radi, ali nesavjesnim radom je došlo do situacije u kojoj se trenutno nalazi.

»Država je prepoznajući ga kao takvo preduzeće odobrila Metalcu garancije od 1,5 miliona eura koje su potrošene, a nijedan eura nije potrošen u funkciju toga da preduzeće radi«, rekao je Marojević.

Od tih sredstava su, kako je naveo, vraćeni neki prethodni dugovi i tom prilikom država je stavila hipoteku na dvije trećine vlasništva i kada su garancije pale postala je vlasnik preduzeća.

»Radnici traže odgovor zašto se ne stvaraju uslovi da ovo preduzeće radi. Zašto u vremenu krize Vlada nije napravila strategiju da posao koji mogu da obave firme iz Crne Gore, one ne obavljaju, pogotovo u preduzećima u kojima je država većinski vlasnik imovine, nego to rade firme van Crne Gore?«, pitao je Marojević.

Zaposleni u Metalcu štrajkuju od 18. decembra u fabrici, organizovali su i mirna okupljanja ispred Ministarstva ekonomije, pokušali i blokadu saobraćajnice Nikšić – Podgorica kod tunela Budoš, u čemu ih je spriječila policija.

Metalac u stečaju 2004. godine kupio je Goran Mladenović iz Slovenije za 450 hiljada eura, da bi, nakon uspješnog poslovanja, pokrenuo dobrovoljnu likvidaciju tvrdeći da ne može raditi zbog duga od oko tri miliona eura. Metalcu je uz garancije Vlade obezbijeđen kredit od Erste banke od 1,5 miliona eura, a novac je bio namijenjen za namirenje dugova bankama, skidanje hipoteke sa većeg dijela imovine firme, pokretanje proizvodnje u novosnovanoj Metalni Montevar inženjering sa 104 radnika i isplatu dijela otpremnina za 29 otpuštenih radnika.

Početkom prošle godine fabriku je preuzeo izvršni direktor Nikola Furundžić, ali je Investiciono – razvojni fond postao vlasnik dvije trećine fabrike, nakon što je Erste banka od njih kao garanta države naplatila 1,5 miliona eura.

(Mina biznis)

foto: dan.co.me

Portal Analitika