Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • REALAN SCENARIO: Od žičare godišnji prihod 4,7 miliona eura, od toga državna zarada 1,3 miliona eura

REALAN SCENARIO: Od žičare godišnji prihod 4,7 miliona eura, od toga državna zarada 1,3 miliona eura

zicaraok
G
odišnji prihod od žičare Kotor-Lovćen-Cetinje u realnom scenariju sa posjetom 220.000 putnika, procijenjen je na više od 4,7 miliona eura, od čega bi se na ime koncesija u državnu kasu slilo 1,3 miliona eura, procijenila je Vlada.

REALAN SCENARIO: Od žičare godišnji prihod 4,7 miliona eura, od toga državna zarada 1,3 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

- Sa prosječnom cijenom povratne karte od 20 do 30 eura, zavisno od dionice koju putnik izabere da putuje do međustanica Ivanova korita ili Kuk, ili cijelu dionicu do Cetinja odnosno Kotora, procijenjeni godišnji prihodi žičare Kotor –Lovćen-Cetinje bi iznosili za pesimističan scenario (165.000 putnik) više od 3,6 miliona eura, odnosno za realan scenario (220.000 putnika) više od 4,7 miliona eura, već u prvoj godini poslovanja, navodi se u Informaciji koju je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

U pesimističnom scenariju, pored prihoda koji proizilaze iz saobraćaja putnika, grantor (Vlada) će imati dodatni izdatak na godišnjem nivou tokom koncesionog perioda (30 godina). U scenariju koji se smatra da je realan, gdje je ukazano da će ukupni prihodi od prodaje ulaznica biti veći, država bi u ovom slučaju umjesto neto izdatka ostvarivala neto priliv od koncesionara koji bi iznosio 1.300.000 eura na godišnjem nivou, za period trajanja koncesije. Ovaj projekat pored direktnog uticaja na državni budžet ostvariće i druge mjerive benefite, kao što su dodatni prihodi za Prijestonicu Cetinju, Nacionalni park Lovćen, postojeće privrednike i druga pravna odnosno fizička lica.

Najveći benefiti projekta izgradnje Žičare od Kotora do Lovćena jesu unapređenje turističke ponude Crne Gore i doprinos boljoj preraspodjeli dobiti ostvarene u sektoru turizma. Trenutno, ti dobici su uglavnom skoncentrisani duž crnogorske obale, međutim upravo bi se realizacijom ovog projekta promet od sektora turizma povećao, dok bi Nacionalni park Lovćen zajedno sa Prijestonicom Cetinje ostvario dodatne prihode i pozitivno uticao na ekonomsku situaciju u ovom dijelu Crne Gore, smatraju u Vladi.

U suštini, bolja pristupačnost Nacionalnom Parku Lovćen i Cetinju stvara mogućnost i izuzetnu priliku da pomenute lokacije privuku veći broj turista u Crnoj Gori., što će rezultirati većom ukupnog potrošnjom posjetilaca na ovim lokacijama, čime bi se doprinijelo otvaranju novih radnih mjesta i svakako povećanju bruto društvenog proizvoda. Ovim projektom predviđena je izgradnja 15 kilometara duge Žičare sa gondolama, čime će se, tokom 40 minuta dugig putovanja, putnicima omogućiti užitak u Zalivu na primorju, vožnja do planine Lovćen sa najljepšim predjelima Crne Gore uz jedinstven pogled na Bokokotorski zaliv i Jadransko more, i posjeta kulturnom, duhovnom i istorijskom centru Crne Gore, Prijestonici Cetinje. Putovanje Žičarom predstavljaće jedinstveno iskustvo i zbog neminovnih promjena nadmorske visine. Svoje putovanje putnici će započeti sa nivoa mora, odnosno 0 metara nadmorske visine (Kotor) i preko Nacionalnog parka Lovćen čiji je najvisočiji vrh na 1.750 m nadmorske visine, posjetiće crnogorsku Prijestonicu na 600 m iznad mora.

Ovim projektom predviđene su četiri stanice, dvije početne u Cetinju i Kotoru, kao i dvije međustanice: Kuk i Ivanova korita. Predviđeni tip žičare je šest do deset sjedišta, gondola sa odvojivim držačima, dok je sami kapacitet prevoza putnika cirka 1000 lica po satu. Projekat žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, predviđeno je da se  realizuje kroz model privatno-javnog partnerstva, tačnije putem koncesije, a njegova vrijednost je procijenjena na 47 miliona eura. Očekuje se da će žičara biti završena sljedeće godine.

P.Z.

Portal Analitika