Društvo

IVANOVIĆ: Pravo okrivljenih u slučaju "Košljun" nije ugroženo

0604ivanovic
S
pecijalna tužiteljka Đurđina Ivanović kazala je za Portal Analitka da pravo okrivljenih u slučaju „Košljun“ nije ugroženo, kao i da će tužilaštvo postupiti po Rješenju sudije za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslava Bašovića. Izjavu advokata Vladana Bojića ocjenjuje kao pritisak na tužilaštvo, te pokušaj da se utiče na predstojeće odlučivanje suda o daljem trajanju pritvora.

IVANOVIĆ: Pravo okrivljenih u slučaju "Košljun" nije ugroženo
Portal AnalitikaIzvor

„U periodu od proteklih dvadeset dana, koliko traje istraga u predmetu „Košljun“, advokatima odbrane dostavljeni su svi materijalni dokazi i zapisnici o saslušanju svjedoka pri čemu su branioci prisustvovali svakoj do sada sprovedenoj dokaznoj radnji, pa pravo okrivljenih na odbranu nije ugroženo“, rekla je sagovornica Portala Analitika.

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović je dodala da je sudija za istragu Miroslav Bašović donio Rješenje i naložio tužilaštvu da se braniocu Vladanu Bojiću dostave zapisnici o saslušanju osumnjičenih Vida Rađenovića i Aleksandra Tičića, „a da sudija prethodno nije izvršio uvid u spise niti je tražio izjašnjenje tužioca, a naročito se nije uvjerio da li bi razmatranje pojedinih spisa od strane odbrane moglo ugroziti tužilačku istragu“.

Kako kaže Ivanović tužilaštvo će postupiti po Rješenju sudije za istragu i braniocu dostaviti zapisnike o saslušanju osumnjičenih „iako ti zapisnici nisu dokaz u postupku, pa upoznavanje branilaca sa sadržajem odbrane ostalih okrivljenih, u ovoj fazi postupka, nije u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku“.

Izjavu advokata Vladana Bojića, prema riječima specijalne tužiteljke, tužilaštvo cijeni kao pritisak, ali i kao pokušaj da se utiče na predstojeće odlučivanje suda o daljem trajanju pritvora protiv okrivljenih Lazara Rađenovića, Aleksandra Tičića i Jelice Petričević.

Podsjećamo sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović donio je Rješenje kojim im je naložio da spise predmeta u slučaju “Košljun”, dostave i advokatu odbrane Vladanu Bojiću. Sudija Bašović Rješenje je donio na osnovu zahtjeva advokata Bojića koji je sudu ukazao na neprincipijelan odnos specijalnog tužioca u ovom predmetu čime je narušena jednakost stranaka u postupku. Bašović je bio kategoričan, da stav tužilaštva kojim je odbrani onemogućeno “razmatranje i kopiranja spisa predmeta” bez zakonskog utemeljenja.

Advokat Bojić je ukazao sudu na činjenice da tužilaštvo braniocima nije dozvolilo uvid u svjedočki iskaz Budvanina Vida Rađenovića, na čijem svjedočenju se temelji krivična prijava u slučaju “Košljun”, a uskraćeno mu je i pravo na uvid u svjedočenje osumnjičenog Aleksandra Tičića. Bojić je specijalnu tužiteljku Đurđinu Ivanović optužio da svojim postupanjem teško krši pravo na odbranu okrivljenih, te da odugovlačenjem saslušanja svjedoka pritvor pretvara u kaznu. Advokat Bojić u ovom predmetu brani prvoosumnjičenog predsjednika Opštine Budva Lazara Rađenovića i trećeosumnjičenu bivšu direktorku Prve banke Jelicu Petričević.

Foto: m.cdm.me

Portal Analitika