Zanimljivosti

Kako sve aspirin djeluje na zdravlje

0504aspirin
A
spirin je poznata tableta koja liječi glavobolju, ali i mnoge druge zdravstvene tegobe, a upravo zbog toga mnogi ga nazivaju čudom od lijeka. Osim zdravstvenih prednosti, aspirin ima niz drugih prednosti koje bi vas mogle iznenaditi.

Kako sve aspirin djeluje na zdravlje
Portal AnalitikaIzvor


Brojna različita istraživanja pokazala su razne dobrobiti aspirina. Najnovije istraživanje američkih naučnika pokazalo je kako aspirin može povećati plodnost kod žena, odnosno da male doze aspirina povećavaju šanse za začeće i urednom trudnoćom. Prethodna istraživanja pokazala su kako male dnevne doze aspirina čak i olakšavaju sam porođaj.



Zdravstvene prednosti aspirina dokazale su i brojne druge studije. Tako su naučnici uočili povezanost djelovanja aspirina i različitih oblika karcinoma. Ustanovljeno je kako aspirin usporava rast i širenje ćelija raka.



Tako je uzimanje aspirina povezano sa sprječavanjem karcinoma dojke, a naučnici su otkrili i kako svakodnevno uzimanje niske doze aspirina kod ograničene grupe žena umanjuje rizik od dobijanja raka i do 30 posto.



Osim na karcinom dojke, aspirin djeluje i na gastrointestinalni karcinom i karcinom debelog crijeva, a istraživanja pokazuju kako svakodnevno uzimanje ovog lijeka može smanjiti rizik obolijevanja i za 38 posto, a svakodnevno uzimanje aspirina ima pozitivan učinak i kod ljudi s genetskim poremećajem zbog koga su u većoj opasnosti od te vrste raka.



Učestalo uzimanje aspirina pokazalo se povezanim i s umanjenim rizikom obolijevanja od karcinoma jetre, jajnika i raka glave i vrata.



Međutim, to nije sve – studije pokazuju kako redovno uzimanje aspirina kod starijih žena umanjuje rizik od obolijevanja od raka kože, a što je razdoblje uzimanja lijeka duže, to je rizik manji.



Međutim, blagotvorno djelovanje aspirina povezano je i sa spriječavanjem moždanog udara i infarkta, a istraživanja koja su ispitivala učinke manjih doza aspirina (75 do 160 mg na dan) kod starijih žena s visokim rizikom od bolesti srca, dokazala su kako ovaj lijek pozitivno utiče i na spriječavanje pojave demencije. Prethodna istraživanja pokazala su pak kako svakodnevno uzimanje aspirina smanjuje obolijevanje od Alchajmerove bolesti za čak 55 posto.



Iako su mnoga istraživanja pokazala razne dobrobiti aspirina, neki stručnjaci upozoravaju da se ne smije sve shvatati bukvalno, odnosno da je aspirin ipak lijek koji se sastoji od hemijskih sastojaka, a sasvim sigurno neki od sastojaka mogu štetiti određenim organima u ljudskom tijelu.



Treba imati na umu kako čak i male doze u manjoj mjeri povećavaju rizik od krvarenja – od malih posjekotina koje u tom slučaju mogu jače krvariti pa do krvarenja u mozgu. Naime, aspirin prorjeđuje krv i na taj način smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka koji izazivaju srčani ili moždani udar, međutim, upravo je to razlog zbog kog posjekotine nakon aspirina mogu pojačano krvariti.



Osim toga, aspirin može neke antidepresive učiniti manje efikasnim i može pojačati napade kod astmatičara.



Zato se svakako preporučuje da prije uzimanja aspirina potražite savjet od ljekara.

tekst i foto: b92

Portal Analitika