Turizam

GVOZDENOVIĆ: Crna Gora među pet najbrže rastućih destinacija

0504gvozdo
T
okom Međunarodnog sajma turizma AITF u Bakuu, na poziv generalnog sekretara Svjetske turističke organzacije Ujedinjenih nacija, Taleba Rifaija, kao i ministra kulture i turizma Republike Azerbejdžan, Abulfas Garajeva, ministar Branimir Gvozdenović učestvuje na 57. Sastanku Regionalne komisije za Evropu UNWTO-a. On je kazao da su prognoze eminentnih medijskih i istraživačkih kuća svrstale Crnu Goru među pet najbrže rastućih turističkih destinacija u 2013. godini. Gvozdenović je naglasio da je Crna Gora jedina mediteranska destinacija koja uprkos krizi bilježi konstantan trend rasta prometa.

GVOZDENOVIĆ: Crna Gora među pet najbrže rastućih destinacija
Portal AnalitikaIzvor

Diskusija Okruglog stola 57. sastanka Regionalnog programa UNWTO za Evropu  fokusirala se na temu "Kratkoročni prioritet broj jedan za rast nacionalnog turizma“. Učesnici su istakli da je evropski turizam  model kojem treba težiti, s obzirom na uspjeh koji se može pripisati nizu faktora, uključujući visoko kvalifikovanu radnu snagu, odličnu saradnju u raznim sektorima, strateške investicije u infrastrukturu, spremnost da se inoviraju i usvoje nove prakse i tehnologije, visoka profesionalnost uslužnog sektora, poštovanje potrebe razvoja evropskog turizma na održiv način.

Ministar Gvozdenović je upoznao sagovornike sa aktivnostima koje Crna Gora sprovodi na polju turizma kao i prognozama međunarodnih organizacija. On je naglasio da je  cilj crnogorske vlade  ubrzanje ekonomskog rasta koji je uslovljen razvojem turizma kao pokretača crnogorske privrede. Naveo je i prognoze eminentnih medijskih i istraživačkih kuća koje su svrstale Crnu Goru među 5 najbrže rastućih turističkih destinacija u 2013. godini, navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma dostavljenog Portalu Analitika.

Gvozdenovic je naglasio da je Crna Gora jedina mediteranska destinacija koja uprkos krizi bilježi konstantan trend rasta prometa.

“Naš turistički proizvod se, prateći svjetske trendove, poboljšava i sve više diverzifikuje – sve veći broj zaljubljenika u prirodu i avanturistički turizam boravi u Crnoj Gori. Takođe, sve je veći broj turista koji posjećuju Crnu Goru u pred i post sezoni, čime se stvaraju uslovi da se ubrzo ostvari naš cilj – Crna Gora – jedinstvena, cjelogodišnja turistička destinacija”, kazao je on.

0504skup

Shodno pozitivnom trendu koji se bilježi posljednjih godina, i u 2013. godini, prihodi od turizma bili su veći, i to za 3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, broj turista porastao je za 3,6 odsto i ostvareni broj noćenja za 2,8 odsto

Tokom boravka u Azerbejdžanu crnogorska delegacija održala je niz sastanaka sa zvaničnicima Azerbejdžana, u cilju razmjene iskustava i informacija, kao i prezentacije investicionih mogućnosti u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na oblast turizma. Takođe, shodno preliminarnom dogovoru sa prvog sastanka Mješovite ekonomske komisije Crne Gore i Azerbejdžana, tokom boravka crnogorske delegacije u Bakuu, organizovana je investiciona konferencija koju je otvorio ministar ekonomije Sajin Mustafajev, a koja je okupila renomirane investitore i biznismene iz Azerbejdžana. Na konferenciji su  predstavljeni aktuelni i potencijalni projekti u Crnoj Gori.

Ministar je tokom svog izlaganja istakao da je do sada  u Crnu Goru investiran kapital iz preko 100 država, a bilježi se priliv SDI 3,7 milijardi € (2007-2011). Ugovorene investicije u turizmu su oko 3 milijarde €, a stvoreno je planskih preduslova za preko 20 milijardi € investicija i preko 100 hotelskih kapaciteta.

„Svjesni smo ogromnog značaja koji SDI imaju za Crnu Goru - procjene pokazuju da investicija od 100 miliona eura, koja je u međunarodnim standardima relativno mala, na crnogorsku ekonomiju utiče povećanjem BDP-a od 0,7 odsto i donosi najmanje 20 miliona dodatnih budžetskih prihoda, te se shodno tome nadamo da će ova konferencija unaprijediti naše kontakte i probuditi interesovanje domaćih investitora za poslovanje u Crnoj Gori", kazao je Gvozdenović.

 

 

Portal Analitika