Abiznis

Pale cijene kafe

504kaf
C
ijene kafe i šećera na svjetskom tržištu su ove sedmice pale, poslije prošlosedmičnog skoka, dok se cijena kakaa i dalje koleba.

Pale cijene kafe
Portal AnalitikaIzvor

Pad cijena kafe je uslijedio poslije najavljenih obilnijih padavina u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču te sirovine, objašnjavaju analitičari agencije Price Futures Group.

Cijena kafe je sredinom sedmice dostigla najniži nivo u posljednjih pet i po sedmica i vrijedila je 1,98 hiljada USD po toni na Londonskoj berzi, prenose agencije.

"Kiše koje su krajem marta pale bile su veoma korisne i proizvodnja se stabilizovala. Dodatne padavine će dobro doći", objašnjavaju analitičari.

Martovske padavine umirile su donekle aktere na svjetskom tržištu koji su poslije januarske i februarske suše bili krajnje zabrinuti, strahujući zbog velikog pada ovogodišnje ponude iz Brazila.

Polovinom marta tona kafe vrijedila je više od 2,2 hiljade USD što je najviša vrijednost u posljednjih godinu i po na Londonskoj berzi, a na Njujoroškoj u posljednjih dvije godine. Posljedice suše biće poznate tek kad počne berba za oko mjesec, podsjetili su stručnjaci.

Cijena šećera je ove sedmice takođe zabilježila pad, jer bi, prema ocjeni analitičara, šteta od suše u Brazilu mogla biti manja nego što se prethodno očekivalo. Na pojeftinjenje ove sirovine takođe je uticala dobra snabdjevenost tržišta, objašnjavaju analitičari američkog Sitija.

Brazil, najvećeg proizvođača i izvoznika šećera u svijetu, početkom godine je zahvatila nezapamćena suša, što je izazvalo zebnju na tržištu koje je reagovalo podizanjem cijene na najviši nivo u posljednja četiri mjeseca.

Tržište šećera, međutim, ne oskudijeva u ponudi, s obzirom na to da proizvodnja 2013/2014 biće suficitarna četvrtu godinu zaredomr. Cijena kakaa je sredinom sedmice blago pala usljed nedostatka novih informacija o situaciji na tržištu.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika