Društvo

I policijski službenici u kamataškom kolu

504kmt
U
prkos zvaničnim podacima da u Crnoj Gori postoji najmanje 200 osoba koje davanjem novca na kamatu u legalne novčane tokove unesu oko 30 miliona eura u svakom momentu, policija je u posljednje dvije godine podnijela samo jednu krivičnu prijavu za krivično djelo zelenašenje.

I policijski službenici u kamataškom kolu
Portal AnalitikaIzvor

Vikend novine pišu da u istom periodu nije bilo osuđujućih presuda za ovo djelo. I kada se žrtve odluče da prijave kamataše, tužilaštvo ih mahom odbija, izbjegavajući da se uhvati u koštac sa ovim problemom.

Nije tajna ni da se pojedini pripadnici policije, svojim ili tuđim novcem, posljednjih godina uveliko bave kamataškim biznisom. Neki od njih u ranijim kadrovskim postavama zauzimali su i veoma bitne i rukovodeće pozicije, što im je davalo i veću moć u nastupu prema žrtvama ove društvene pošasti. Neki su u telefonskim pozivima prijavljivani i redakciji Vikend novina, jer su njihovi podnosioci bili u strahu da slučaj prijave policiji.

Priče većine žrtava zelenaša slične su onoj koju je u oktobru prošle godine objelodanio Samir Tiganj iz Rožaja, kada je podnio krivičnu prijavu protiv Sabahudina Bećiragića, koji mu je, kako tvrdi, na prevaru oteo stan jer mu nije isplatio dio pozajmice. Navodno, uzeo je na kamatu 40.000 eura, a trebalo je da mu po dogovoru isplaćuje po 4.000 eura mjesečno, dok se dug ne isplati. Prilikom uzimanja duga, kao zalog je dao svoj stan, uvjeren da će ga vratiti kada isplati novac. Pošto je isplatio čak 32.000 eura, zastao je sa plaćanjem. Sabahudin je navodno na sebe prepisao stan, koristeći se papirom za koji mu je prethodno rečeno da je punomoćje koje je tada potpisao.

Ovo je ujedno i jedini slučaj koji je policiji prijavljen u posljednje dvije godine. Iako nije isključeno da je bilo prijava koje su podnijete direktno tužilaštvu, činjenica je da se broj predmeta koji je došao pred sud može na prste prebrojati prošle godine izrečene su tri presude, a isto toliko u godini koja joj je prethodila. Nijedna od tih presuda nije osuđujuća, rečeno je iz Sudskog savjeta.

Zelenašenje, odnosno davanje novca na pozajmicu uz vrtoglave kamate, svakog dana uzima sve više maha, a da ovaj biznis poprima dramatične razmjere, prvi put priznala je i Uprava policije, u novom dokumentu SOCTA, u kojem je procijenjena opasnost od teškog i organizovanog kriminala.

Od ukupnog procenta slučajeva zelenašenja koji su poznati policiji, 40 odsto odnosi se na pozajmice od 10.000 do 50.000 eura, dok je, prema dokumentu SOCTA oko 20 odsto zelenaša dalo novčane iznose manje od 10.000 eura.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika