Društvo

Centar za kardiologiju godišnje primi 10.000 pacijenata

504klinickicentarok
C
entru za kardiologiju Kliničkog centra Crne Gore KCCG godišnje se javi između 7.000 i 10.000 pacijenata. Od tog broja 1.500 ima akutni koronarni sindrom koji obuhvata akutni infarkt miokarda, odnosno anginu pektoris, kazao je Vikend novinama , kazao je Vikend novinama internista kardiolog u KCCG dr Mihailo Vukmirović.

Centar za kardiologiju godišnje primi 10.000 pacijenata
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima u toku je priprema registra kardiovaskularnih bolesti u Crnoj Gori, čime će se imati precizan uvid o zastupljenosti ovih bolesti u populaciji.

"Najčešće je zastupljena hipertenzija, odnosno povišeni krvni pritisak. Pretpostavlja se da 50 odsto odrasle populacije ima povišen krvni pritisak, od čega polovina uzima terapiju", kaže Vukmirović.

On je između ostalog naglasio da zbog poboljšanja preventivnih mjera, podizanja zdravstvene kulture i češćim posjetama ljekaru, za sada nema porasta kardiovaskularnih bolesti u Crnoj Gori u odnosu na ranije godine.

Informacije za osiguranike

Osiguranici koji su imali upute za kardiološke ambulante juče (petak) obavještavani su putem telefona o terminu zakazanog pregleda tokom aprila, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Najavljeno je da će o zakazanim terminima pregleda za maj i jun nastaviti da od ponedjeljka 7. aprila obavještavaju osiguranike.

"Napominjemo da će svi prvi pregledi biti zakazani do 30 dana angažovanjem kardiologa u dopunskom i popodnevnom radu", navodi se u saopštenju PR Službe KCCG.

Izvor: Dnevne novine

 

Portal Analitika