Društvo

Naučna konferencija: Crna Gora ima nemjerljiv sportski potencijal

504sanjavlahovic
C
rna Gora ima nemjerljiv sportski potencijal, ali uspjeh podrazumijeva izvrsnost, što se danas ne može postići bez nauke i istraživanja – kazala je ministarska nauke Sanja Vlahović otvarajući 11. međunarodnu naučnu konferenciju o transformacionim procesima u sportu „Sportska dostignuća“ i Deseti kongres Crnogorske sportske akademije.

Naučna konferencija: Crna Gora ima nemjerljiv sportski potencijal
Portal AnalitikaIzvor

Na ovodišnjoj trodnevnoj konferenciji koja je juče otvorena u Rektoratu Univerziteta Crne Gore registrovano je 63 naučnika iz cijelog svijeta, a ukupno 138 autora i koautora je pripremilo radove.

Ministarka Vlahović je kazala da iz težnje da se povećaju performanse sportista, nauka o sportu predstavlja relativno novu disciplinu u savremenoj nauci i upravo zbog toga je potrebno afirmisati je i dati joj puni značaj.

- Nauka o sportu podrazumijeva interdisciplinarni pristup i uključuje istraživanja iz raznih oblasti i to danas jeste svojevrsni trend, jer se time otvaraju neka od važnih pitanja i u drugim oblastima istraživanja – kazala je Vlahović.

Rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović čestitao je organizatorima na istrajnosti u promovisanju naučnog i istraživačkog rada.

- Univerzitet Crne Gore nastoji da bude poznat po kvalitetu istraživanja i obrazovanja koje nudi, a Fakultet za sport i fizičko vaspitanje svojim radom doprinosi ostvarenju tog cilja, jer na UCG svake godine poziva eminentne stručnjake iz multidisciplinarne nauke o sportu – rekao je Miranović.

On je istakao da izuzetno bogat program konferencije pruža najnovije poglede na nauku o sportu sa socioloških, psiholoških, medicinskih, pedagoških i brojnih drugih stanovišta.

Na konferenciju su, osim domaćih, došli naučnici iz Albanije, Bugarske, Kameruna, Hrvatske, Česke, Finske, Francuske, Japana, Kosova, Makedonije, Portugala, Srbije, Španije, Tajvana, Tajlanda, Turske i Velike Britanije.

Kako je planirano, konferencuija će raditi u sekcijama sportska ishrana, adaptivna fizička aktivnost, sportski menadžment, sociologija sporta, pedagogija sporta, statistika u sportu, biohemija, biomehanika i molekularna biologija u sportu, koučing, zdravlje i fitnes, motorno učenje, fizičko vaspitanje, psihologija sporta, rehabilitacija u sportu i testiranje u sportu.

Najbolji radovi će biti predloženi za objavljivanje u časopisu „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“.

Osim predsjednika Crnogorske sportske akademije prof. dr Duška Bjelice i drugih domaćih i stranih naučnih i sportskih radnika, svečanom otvaranju prisustvovao je i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović.

(Pobjeda)

Portal Analitika