Abiznis

Crnogorski proizvodi bliži turistima kvalitetom i kontinuitetom ponude

0404poljoptur
P
onuda domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima na primorju bolja je nego ranijih godina, ali nedovoljna da bi zadovoljila tražnju turista za crnogorskim proizvodima i potrebu naših proizvođača da plasiraju proizvode kroz takozvani „tihi izvoz“, ocijenjeno je danas na okruglom stolu održanom na Sajmu hrane u Budvi.

Crnogorski proizvodi bliži turistima kvalitetom i kontinuitetom ponude
Portal AnalitikaIzvor

U zajedničkoj organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Privredne komore Crne Gore, razgovaralo se na temu „Crnogorski proizvod za crnogorski turizam“, saopšteno je Portalu Analitika. Prema riječima organizatora, cilj je bio da se okupe predstavnici renomiranih hotela i restorana na crnogorskom primorju, proizvođače mesa i mesnih prerađevina, mlijeka, voća i povrća, vina, vode i ostalih domaćih proizvoda, kako bi zajednički sagledali prepreke i mogućnosti za bolji plasman proizvoda kroz turističku privredu.

- Na skupu, kojem je prisustvovalo blizu sto učesnika, turistički poslenici, kao glavne probleme u povezivanju poljoprivrede i turizma u ovom smislu, označili su slabiju cjenovnu konkuretnost domaćih proizvoda, nedostatak kontinuiteta u kvalitetu i ponudi. Menadžeri, šefovi kuhinja i nabavke iz renomiranih hotela saglasni su da bi put domaćih proizvoda do njih bio lakši, ukoliko bi na primorju postojao jedinstven distributivni centar. Njihovo iskustvo sa turistima pokazje, kako su rekli, da bi „dobar prolaz“ imali organski proizvodi iz Crne Gore, te da bi u tom pravcu trebalo raditi na boljoj vezi sa sertifikovanim organskim proizvođačima.

0404poljoptur1Kako se navodi u saopštenju, iskustva pojedinih proizvođača koji su već napravili proboj na željeno, domaće turističko tržište, i koja su podijelili sa učesnicima skupa, pokazuju da je ključ upravo stalnost i podizanje kvaliteta proizvoda, kontinuirana proizvodnja i ponuda, ali i prilagođavanje zahtjevima tržišta, što podrazumijeva edukaciju i analitički pristup biznisu.

- Učesnici okruglog stola saglasili su se da je potrebno napraviti, posredstvom Privredne komore, određenu bazu proizvođača, sa podacima o količinama i vrstama domaćih proizvoda, koja bi bila na raspolaganju, u prvom redu, hotelijerima i restoraterima. Dogovoreno je i da se, shodno tome, u maju organizuju sastanci zainteresovanih proizvođača i predstavnika restorana hotela. Organizatori su obećali da će razmotriti inicijativu organizovanja jedinstvenog distributivnog centra za domaće proizvode, a proizvođače su pozvali da se udružuju, posvete povećanju proizvodnje i podizanju kvaliteta domaćih proizvoda – navodi se u saopštenju.

Portal Analitika