Društvo

MRT: Šemovac ne može biti privremena deponija

0404soberane
O
dluka o privremenom skladištenju otpada na lokaciji Šemovac u Opštini Berane donijeta je bez prethodnih konsultacija sa zainteresovanim stranama, lokalnim stanovništvom, susjednim opštinama i posebno sa onima koji upravljaju tom lokacijom, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

MRT: Šemovac ne može biti privremena deponija
Portal AnalitikaIzvor

Naime, ova lokacija je namijenjena za razvoj turizma i nalazi se na prostoru kojim gazduje Uprava za šume, pa Opština Berane nema saglasnost Uprave da tu privremeno skladišti komunalni otpad.

- Važno je ukazati na činjenicu da je Opština Berane preuzela na sebe obavezu da, u ime opština Rožaje, Andrijevica i Plav, stvori uslove za obradu komunalnog otpada sakupljenog na teritoriji sve četiri opštine. Cijenići da je navedana dokumentacija donijeta i skladu sa važećim propisima, Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo finansija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma za realizaciju ovog projekta, ali i drugih projekata iz oblasti upravljanja otpadom u Crnoj Gori, su obezbijedili i opredijelili potrebna finansijska sredstva iz izvora Evropske unije.

Iz Ministarstva podsjećaju da su od 1996. godine do danas organiz lokalne samouprave u Beranama donijeli niz odluka vezanih za stvaranje prostorno-planskih pretpostavki kojima je lokacija Vasove vode opredijeljena za upravljanje otpadom.

- U skladu s tim, pripremili su i usvojili značajan dio tehničke dokumentacije, čime su stvoreni uslovi za početak izgradnje savremenog regionalnog centra za obradu otpada na ovoj lokaciji do kraja godine. Izgradnjom Centra predviđena je i istovremena sanacija, odnosno, zbrinjavanje postojećih količina otpada na lokaciji Vasove vode na način kojim se u potpunosti eliminišu rizici za životnu sredinu i zdravlje ljudi.

U saopštenju se navodi tok dugotrajne procedure donošenja odluke o privremenom ili trajnom skladištenju otpada i uslovima koji tom prilikom moraju biti ispunjeni, a da „situacija u Beranama u oblasti upravljanja komunalnim otpadom zahtijeva brzo donošenje odluka sa konkretnim rješenjima, u skladu sa važećim propisima“.

- Do ispunjenja ovih uslova, svaka eventualna aktivnost, tj. privremeno skladištenje komunalnog otpada ne odvija se u skladu sa važećim propisima u Crnoj Gori... Ministarstvo održivog razvoja i turizma i ovom prilikom ukazuje na važnost svakog nadležnog subjekta da svoje aktivnosti u ovoj oblasti uskladi sa Zakonom o upravljanju otpadom i podzakonskim aktima, te strateškim okvirom konkretizovanim kroz Državni plan upravljanja otpadom. Samo na taj način Crna Gora može da ostvari uslove za ispunjenje obaveza koje je preuzela uključujući se u integracione procese – zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Berane,naravno zdravo i b će
04.04.2014. 22:24

Mrzitelij tebe i tebi slicnima cemo uvijek biti. Ova odluka Vlade potvrdjuje da u Crnoj Gori vlada ..... ... Ipak, izboricemo se, ne sjekriaj se Goga.

0
3
G GOGA
04.04.2014. 21:55

NE MOŽE SE PROTIV CRNE GORE JE LI VAM JASNO MRZITELJI CRNE GORE. ĐE ĆE TE SAD sa SMEĆEm SNP-ovci..NEŠTO VAM SE SRBIJA NE JAVLJA DA POMOGNE. PRIJE ĆE TE UMRIJET U SMRADU od toga sopstvenog smeća NO VAM SRBIJA POMOGNE. NEŠTO NE ČUJEMO ONO SRBIJA, SRBIJA. OBILO VAM SE O GLAVU. MRČNIH BERANA, ŠTA DOČEKAŠE SA NOVOM VLAŠĆU KOJA IM JE OBEĆALA DA PROBLEMA SA SMEĆEM NEĆE BITI.

3
0