Društvo

Brajović primio ambasadorku Francuske Veroniku Brume

0404brajovic
M
inistar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović susreo se danas sa ambasadorkom Republike Francuske u Crnoj Gori Veronikom Brume.

Brajović primio ambasadorku Francuske Veroniku Brume
Portal AnalitikaIzvor

Brajović i Brume su se sreli i na nedavno održanom sastanku ministra saobraćaja i pomorstva Crne Gore sa ambasadorima zemalja članica NATO i EU, tokom vožnje vozom od Podgorice do Bara, što je i bio impuls za organizovanje današnjeg sastanka.

Na početku razgovora ministar Brajović je rezimirao stanje, aktivnosti i prioritete u oblasti saobraćaja u Crnoj Gori, kako legislative, tako i u pogledu modernizacije i unaprjeđivanja  infrastrukture u svim vidovima saobraćaja.

Pored trenutnog statusa i dinamike realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta u novijoj crnogorskoj istoriji autoputa Bar-Boljare to jest dionice Smokovac – Mateševo, bilo je riječi o ulaganjima u željezničku infrastrukturu i to na željezničkom pravcu Bar-Beograd, modernizovanoj pruzi Podgorica – Nikšić, kao i kapacitetima crnogorske željeznice za prevoz tereta i robe.

Uz kratak pregled onoga što je uloženo u željezničku infrastrukturu i onoga što smo postigli u do sada realizovanim projektima, povećanje broja putnika na pravcu Podgorica -  Nikšić uvođenjem 3 nova voza i promotivnim cijenama (u januaru ove godine prevezeno 28 hiljada putnika), resorni ministar je dao pregled razvojnih projekata od regionalnog značaja na kojima će se raditi u  budućnosti i koji su trenutno u fazama izrade studija izvodljivosti ili na nivou razgovora zvaničnika zemalja regiona koje su zainteresovane za te projekte.

Ambasadorka Francuske je takođe bila zainteresovana da čuje više detalja o planovima za Jadransko-jonski autoput, Brzu saobraćajnicu duž crnogorskog primorja, razvoj kapaciteta aerodroma Podgorica i Tivat,  kao i za planove oko privatizacije preduzeća iz domena saobraćaja.

Naglasila je takođe da je saradnja na razvoju i obuci crnogorskog kadra na nivou Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore i Francuske na odličnom nivou i da je njena namjera i želja da omogući ekspertsku podršku Republike Francuske i u svim vidovima saobraćaja u oblastima u kojima prepoznamo takvu potrebu.

Portal Analitika