Društvo

LOPIČIĆ: Do kraja mjeseca o Zakonu o zaštiti državnih interesa

Desanka2
U
stavni sud će do kraja aprila odlučiti o žalbi na Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko metalurškom sektoru, najvila je predsjedica tog suda Desanka Lopičić.

LOPIČIĆ: Do kraja mjeseca o Zakonu o zaštiti državnih interesa
Portal AnalitikaIzvor

Ona nije mogla da precizira kada će doći na red Zakon o finanasiranju političkih paritja i Zakon o Ustavnom sudu. Lopičić je poručila da će sud na čijem je čelu pravnim argumentima odgovoriti na opasnost od uvođenja političkčh primjese u njegov rad.

- Procedura je vid demokratije i mi ćemo je poštovati u svim predmetima – rekla je Lopičić.

Kada je u pitanju ustavna žalba na Zakon o zaštiti interesa u rudarsko metalurškom sektoru sud će odlučiti tokom mjeseca.

-  S obzirom da je to predmet koji je mnogo ranije stigao to je ratzlog zašto će on da bude na jenoj od sjednica suda – rekla je Lopičić.

Lopičić je kazala da je više od hiljadu predmeta, po ustavnoj žalbi i 180 sporova normativnog karaktera, ozbiljno upozorenje da Ustavni sud postaje institucija zagušena velikim brojem predmeta.

Lopičić je, na okruglom stolu Ustavna žalba kao izazov i šansa, koji je organizovao Centar za građanske slobode, rekla da se taj sud susrijeće sa novim pitanjima i novim izazovima u ostvarivanju vladavine prava i zaštiti ljudskih prava i sloboda.

- Danas se može reći da je područje ustavno-sudske kontrole na granici prava i politike. Na Ustavni sud prebačen je zadatak rješavanja najosjetljivijih konflikta u društvu, što je svojstveno ustavnim sudovima u tranzicijskim državama - rekla je Lopičić.

Prema njenim riječima, duboko kontroverzna pitanja o kojima se ne može postići društveni konsezus sve češće se prebacuje na pravni nivo-ocjenu ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom.

- Političko okruženje i priroda predmeta koje rješava ukaje na opasnost od uvođenja političkih primjesa u njegov rad. Na te izazove Ustavni sud će odgovoriti pravnim argumentima, nezavisno da li se radi o zakonima koji uređuju rudarsko-metalurški sector, izborni proces, ponavljanje glasanja o VDT-u i drugo  - poručila je Lopičić.

Ona je kazala da se od suda ne traži da postupa razložno i primjereno roku, “već se sud ili neopravdano požuruje ili optužuje za namjerno kašnjenje”.

- Uz potrebu i obavezu da se ustavnosudski predmeti okončaju ažurno i blagovremeno ipak moramo imati u vidu da Ustavni sud nije redovni sudeći organ, već prije svega sistemski sud za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i očuvanja legalnosti funkcionisanja pravnog poretka u Crnoj Gori, što zahtijeva analitičnost, pouzdanost i utemeljenost odluka na Ustavu - rekla je Lopičić.

Sud, navela je, ima mandat da rješava sporove i da ne bude uveden u političke vode, ali ne želi ni da odlaganjem predmeta fingirá pravničku mudrost.

Portal Analitika