Društvo

Odbor direktora: "Luka Kotor" nije van sistema

0404lukakotor
O
dbor direktora “Luke Kotor” saopštio je danas da su navodi predstavnika Lučke uprave da je „Luka Kotor“ A.D. van sistema i van zakona netačni.

Odbor direktora: "Luka Kotor" nije van sistema
Portal AnalitikaIzvor

- „Luka Kotor“ se ponaša u skladu sa propisima i stečenim pravima na osnovu Ugovora o korišćenju morskog dobra i koristi stečena prava koja joj jemči Ustav Crne Gore i Zakon o lukama. U cilju regulisanja svog budućeg pravnog statusa i jedino na zakonu zasnovanom, podnešen je zahtjev i inicijative za pokretanje postupaka dodjele koncesije. „Sporazum o preuzimanju prava i obaveza“ koji se uporno nudi na potpis od strane oragana Lučke uprave, nema uporište i osnov u samom Zakonu o lukama na čije se kršenje poziva ovaj organ. Detaljna argumentacija i obrazloženje iznesenog stava, između ostalog, upućeno je Ministarstvu pomorstva i saobraćaja i Lučkoj upravi 28.12.2011.godine.- navodi se u saopštenju Odbora direktora ove kompanije.

Oni podjsećaju da je „Luka Kotor“ shodno odredbama Zakona o lukama, Odlukom Vlade Crne Gore, proglašena lukom od nacionalnog značaja kojom upravlja Lučka Uprava.
- Zakonom o lukama propisan je način i postupak dodjele koncesija za lučka područja i djelatnost, što je i suština novog režima upravljanja lukama. „Luka Kotor“, kao privredni subjekat koji obavlja djelatnost pružanja usluga u međunarodnom pomorskom saobraćaju u cjelosti poštuje međunarodne i nacionalne propise koji regulišu ovu oblast. Tako je, Potvrdom od strane klasifikacione kuće Bureau Veritas, od 25.marta ove godine, potvrđena osposobljenost prema zahtjevima standarda. To znači da je sistem upravljanja kvalitetom usklađen sa međunarodno priznatim normama Sistem menadžmenta kvalitetom, kao i da su ispunjeni uslovi i standardi Sisitem menadžmenta zaštitom životne sredine.-

Iz Odbora direktora podvlače da je  „Luka Kotor“ dosadašnjim radom dokazala da je dugoročno osmišljenom strategijom razvoja obezbjedila stalno rastući trend u svim svojim segmentima . -Investiciona aktivnost, kako aktuelna tako i planirana za ovu i narednu godinu obezbjeđuje daljnji rast i razvoj preduzeća i značajno doprinosi ukupnom rastu društvenog proizvoda Opštine i Države. Time je obezbjeđen direktan doprinos i potpuna kompatibilnost prioritetu razvoja Crne Gore – turizmu.-

Na osnovu iznesenog Odbor direktora smatra da je neophodno da „Luka Kotor“ A.D. dobije prioritetnu koncesiju kako bi u potpunosti realizovala strategiju razvoja i time još više valorizovala potencijale, uvećala akcijsku i tržišnu vrijednost. U takvo stvorenim okolnostima uvjek je na vrijeme procjeniti da li neki od vlasnika želi i treba da proda dio akcija i pod kojim uslovima.

Portal Analitika