Društvo

Kako provod utiče na seksualni život

0404provod
N
ovo istraživanje je otkrilo velike razlike između jutarnjih i noćnih tipova, a rezultati pokazuju kako su noćne ptice sklonije rizikovanju, rijeđe imaju duge veze, imaju brži metabolizam, visok nivo energije, ali i dvostruko više seksualnih partnera.

Kako provod utiče na seksualni život
Portal AnalitikaIzvor

Osobe koje vole da ostaju budne do kasno u noć su sklonije rizikovanju, ali i usputnom seksu za jednu noć, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta u Čikagu. Naučnici su otkrili kako su tzv. "noćne ptice", odnosno osobe koje idu jako kasno na spavanje i bude se kasno ujutru, rijeđe ostvaruju duge veze,odnoso da su sklonije brojnijim i kraćim vezama, prenosi “Tajm”.

Naučnici su otkrili da muškarci obično imaju viši nivo kortizola i testosterona nego žene, no s druge strane, žene koje su noćne ptice imaju jednak nivo kortizola kao muškarci. Visoki nivoi kortizola obično su povezani s visokim nivoom energije, povećanom željom za seksom, većim stresom, pa čak i kognitivnim funkcijama, a neka istraživanja povezuju viši nivo kortizola sa uspjehom. Naučnici smatraju kako upravo velika količina tog hormona objašnjava zašto su "noćne ptice" sklonije rizikovanju.

Nova studija sa Univerziteta u Čikagu pokazuje da su žene čiji je bioritam takav da kasno odlaze na spavanje i kasnije se bude su i kao muškarci sklonije rizikovanju, te da su oba pola noćnih ptica manje skloni da budu u dužim vezama. Drugim riječima, žene koje su "noćne ptice" imaju veći broj seksualnih partnera, dok žene koje su ranoranioci su imaju veće šanse da će biti u stabilnim, dugim vezama, prenosi “Tajm”.

“Iz evolucijske perspektive, smatra se da se osobina "noćnih ptica" razvila radi seksualnih interakcija koje se događaju izvan monogamnih veza. Aktivnost u večernjim satima omogućavala je uključenje u društvene i seksualne aktivnosti, jer tada je značajno manja opterećenost poslom i vaspitanjem djece”, kaže autor istraživanja Dario Maestripjeri.

No valja napomenuti da muškarci koji su "noćne ptice" dvostruko više uživaju u seksu nego muškarci koji su ranoranioci. Budući da gubitak sna može uzrokovati oštećenje mozga, možda to znači da se postavlja pitanje biranja između seksa i moždanih ćelija.

Izvor: tportal; foto: vrnjackabanjasrbija.rs

Portal Analitika