Društvo

ZLOKOVIĆ: Javni izvršitelji počinju sa radom 7. aprila

zlokovic
P
redsjednik Komore javnih izvršitelja Aleksandar Zloković, saopštio je da će javni izvršitelji početi sa radom 7.aprila.

 ZLOKOVIĆ: Javni izvršitelji počinju sa radom 7. aprila
Portal AnalitikaIzvor

- Na osnovu člana 18.stav 2. Zakona o javnim izvršiteljima, Ministarstvo pravde je donijelo Rješenje, kojim se određuje početak izvršiteljske djelatnosti sa danom 07.04.2014.godine.

Od ovog datuma sudovi postaju nenadležni za postupanje u izvršnim predmetima, osim za predmete vraćanja djeteta , vraćanje zaposlenog na rad i protiv-izvršenja, rekao je Zloković u izjavi za Portal Analitika.

Zloković je rekao da su za izvršietelje imenovani:Bajović Jasminka za područje Herceg Novog, Begović Snežana za Pljevlja i Žabljak, Bošković Aleksandar, Keković DejanMugoša Siniša, Pavličić Mladen, Tomković Vukoslavčević Aleksandra, Vladičić Ljiljana i Aleksanar Zloković za Podgoricu, Camić Armin za Rožaje, Jašarović Isad za Berane, Rajković Darko i Samardžić Branka za Budvu, odnosno Kotor. Zloković je ranije našem portalu kazao da javni izvršitelji neće plijeniti kućne aparate dužnicima.
- Javni izvršitelji neće plijeniti kućne aparate. U određenom broju slučajeva do popisa procjene i prodaje pokretnih stvari izvršnog dužnika će doći, ali član 81 Zakona o izvršenju i obezbjeđenju jasno kaže da su od izvršenja izuzeti kućni aparati. Zakon nam daje i mogućnost odlaganja izvršenja u slučaju sporazuma o plaćanju duga u ratama između povjerioca i dužnika. Javni izvršitelji mogu plijeniti motorna vozila, mašine, opremu, dragocjenosti, umjetnine, ali sve u zavisnosti od toga za koje se sredstvo izvršenja izvršni povjerilac opredijelio, objasnio je Zloković. On je kazao da je pravni institut javnih izvršitelja u naš pravni sistem došao iz evropskog prava.

- U zemljama zapadne Evrope se ovaj sistem uspješno primjenjuje nekoliko stotina godina, a ova pravosudna profesija je jako uvažavana. Kao primjer bih istakao Holandiju gdje su javni izvršitelji ovlašćeni da se, osim izvršenjima, bave i medijacijom, naveo je Zloković

P.Z.

Portal Analitika