Abiznis

MILIĆ: Solani prijeti potapanje, hitno uključiti struju

0404odborekonomijaok
P
arlamentarni odbor za ekonomiju održao je danas kontrolno saslušanje ministara finansija i ekonomije Radoja Žugića i Vladimira Kavarića povodom situacije u ulcinjskoj Solani. Sjednici odbora prisustvovali su i pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević, stečajni upravnik Ognjen Jovović, te poslanici iz Ulcinja Luiđ Škrelja (DPS), Genci Nimanbegu (Forca) i Dritan Abazović (Pozitivna).

MILIĆ: Solani prijeti potapanje, hitno uključiti struju
Portal AnalitikaIzvor

Srđan Milić (SNP) se zahvalio kolegama šđto su jednoglasni podržali njegovu inicijativu za održavanje kontrolnog saslušanja.

-Kako da rješavamo evidentan problem* Radi se o ogromnoj imovini, parlament nije dozvolio da se zemljište Solane preimenuje u građevinsko, na šta treba da budemo ponosni. Tražio sam od Uprave carina podatke koliko je soli uvezeno u zadnjih pet godina, otkad je u Solani uveden stečaj. U kompaniji je i dalje štrajk, sa stečajnim upravnikom smo dogovorili da se produži ugovor za narednih mjesec dana. Zbog velike količine vode postoji opasnost da erozijom zemljišta izgubimo proizvodni dio Solane. Zato je prioritet da se zaštiti to područje priključrnjem struje,  kako bi se ta voda ispumpala- istakao je Milić.

Ministar finansija Radoje Žugić azao je da je Solana privatizovana po modelu berze, prodajom tri manjisnka paketa akcija investicionim fondovima.

-Stečajni postupak je uveden sredinom 2005. Nakon osam pokušaja prodaje, aktuelni deveti tender je oglašen sa kupopordajnom cijenom od 195 miliona eura. Svako naredno oglaašavanje predstavljaće obezvređivanje imovine. Površina zemljišta je 15 miliona kvadrata, koje se definiše kao zemljište posebne namjene i park prirode.. Potržaivanja povjerilaca iznose šest miliuona eura. Problem je što nijesu regulisana vlasnička prava kod dužnika. Dug nastao poslije uvođenja stečaja iznosi oko 935 hiljada eura. Jedino postoji mogućnost da se otplata duga uzvrši iz stečajna mase, shodnbo zakonskim propisima. Stalna imovina Solane iznosi 33,3 miliona, obrtna sredstva 3,3 miliona, a kapital društva procjenjen je 2012. na  37 miliona eura- precizirao je Žugić.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić istakao je da je manevarski prostor izvršnoj vlasti sužen nakon uvođenja stečaja 2005.

-Vlada je opredijeljena da se na ovom prostoru proizvodi so. Vlada je resornom ministarstvu i Opštini Ulcinj u više navrata poručila da proizvodnja soli nema alternativu. Država ima mogućnost uplate minimalnih poreza i doprinosa, što bi doprinijelo elementarnoj socijalnoj zaštiti zaposlenih- rekao je  Kavarić.

Stečajni uoravnik Ognjen Jovović kazao je da niko ne dovodi u pitanje proizvodnju soli.

-Poslovni proces i postupak stečaja su, međutim, potpuno nekompatibilni i nemaju ništa zajedničko. U solanu je uveden klasični stečaj, a ni pet godina nakon toga nije bilo plana reorganizacije. Slažem se da s eproblem Solane ne može riješiti prodajom imovine, ali to je zakonska obaveza. Prodavati nešto na silu je teško ostvarivo.  Treba uzeti još jednu dimenziju, a to je da društva u stečaju nemaju pravo na koncesiju. Kako održati i saluvati imovinu Solane, staviti je u funkciju? Problemi su i organozovanje ovogodišnje berbe i izmirenje obaveza prema zaposlenima i bivšim radnicima. Ukupna potraživanja su, prema sporazumima, neto 962 hiljade eura. Probleme treba rješavati što hitnije, a stečajni upravnik se ne može sa svim ovim uhvatiti u koštac- konstatovao je Jovović.

Portal Analitika