Društvo

Sudsku grešku platiće poreski obveznici

0404sud
V
rhovni sud, odbijajući Reviziju Apelacionog suda, potvrdio je da kompaniji Ledo treba da bude vraćen milion eura, pišu Dnevne novine.

Sudsku grešku platiće poreski obveznici
Portal AnalitikaIzvor

Vrhovni sud odbio je zahtjev za reviziju presude Apelacionog suda kojom je preinačeno rješenje Privrednog suda na osnovu koje je, po sudskoj naredbi, sa računa hrvatske kompanije Ledo skinuto milion eura.

To znači da će hrvatskoj kompaniji biti vraćen oduzeti novac, samo što će ovu sudsku grešku izgleda platiti država, odnosno poreski obveznici, jer je of-šor kompanija Wandrill Enterprises iz Paname, kojoj je uplaćen sporni novac, van domašaja naredbi crnogorskih sudova, a pitanje je i da li uopšte više postoji.

Afera Ledo dogodila se nakon što je istoimena hrvatska kompanije 2005. godine za pet miliona eura kupila podgoričku fabriku sladoleda Donze, a kupoprodaja je bila pogođena u pet rata, sa rokom od dvije godine.

Cijeli problem nastao je kada je Donze zatražio vansudsko poravnanje između te kompanije i hrvatske Ledo u vezi sa uplatom posljednje, pete, rate.

U zahtjevu je predloženo da se u Osnovnom sudu na Cetinju u depozit uplati milion eura, odnosno da to učini hrvatska kompanija na ime duga za posljednju ratu, koju je trebalo da uplati osnivaču Donzea, fantomskoj firmi Wandrill iz Paname. To je i učinjeno u martu 2007, međutim, umjesto isplate toj majci firmi, predloženo je da se suma od 800 hiljada EUR prebaci na račun italijanske firme Framec, na ime dugovanja Donzea za kupovinu rashladnih mašina.

 

Portal Analitika