Društvo

NAGRADNA IGRA: Knjiga „Petar II Petrović Njegoš“ za Šćepana i Jelenu

0404icjk
Institut za crnogorski jezik i književnost
(ICJK) i Portal Analitika nagradili su Šćepana Pantovića i Jelenu Martinović sa po jednim primjerkom knjige „Petar II Petrović Njegoš“ autora Petra A. Lavrova.

NAGRADNA IGRA: Knjiga „Petar II Petrović Njegoš“ za Šćepana i Jelenu
Portal AnalitikaIzvor

Oni su postali dobitnici knjige „Petar II Petrović Njegoš“ u izdanju Instituta za crnogorski jezik i književnost.

0404lavrov
„Knjiga „Petar II Petrović Njegoš“, vladika crnogorski, i njegova književna djelatnost autora P. A. Lavrova predstavlja prvu cjelovitu književnoistorijsku monografiju o Njegošu, kojom i počinje njegošologija kao posebna grana u slavistici. Malo je kasnijih njegošologa koji se nijesu pozivali na ovu Lavrovljevu knjigu, no ona se tek sad prvi put prevodi na crnogorski jezik (a nije prevođena ni na druge štokavske jezike). Lavrovljeva knjiga, iako nastala prije više od jednoga vijeka, opremljena je naučnom aparaturom, a autor je konsultovao ne samo tada dostupnu literaturu o Njegošu, već i arhivsku građu iz Cetinja, Dubrovnika i Petrograda, koja u to vrijeme još nije bila publikovana.“, navodi izdavač.

Nagradu dobitnici mogu podići utorkom od 9 do 15 časova u prostorijama Instituta za crnogorski jezik i književnost koje se nalaze na Bulevaru Mihaila Lalića br. 1, u zgradi Biotehničkog instituta. Za sve informacije u vezi sa podizanjem nagrade dobitnici se mogu informisati na broj telefona 020/265-014. Više informacija o izdanjima ICJK možete pogledati na sajtu ove institucije.

Portal Analitika