Društvo

VIDEO: Otvoreni sajmovi hrane, turizma i ekologije u Budvi

oksajam
S
amo uprjeđenjem kvaliteta crnogorski proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda mogu postati konkuretniji. Uz obezbjeđivanje kontinuiranih količina kvalitetnih proizvoda imaće više šansi da plasiraju svoje proizvode kroz turističku privredu, ocijenila je danas pomoćnik ministra za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica, otvarajući 40. Sajam hrane u Budvi, a istovremeno i 23. Sajam turizma i 20. Sajam ekologije.

VIDEO: Otvoreni sajmovi hrane, turizma i ekologije u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

Stolica je kazala da su u poslednjih deset godina u Crnoj Gori, zajednički, kreirani prepoznatljivi brendovi u proizvodnji vina, mlijeka i mesa. Ona je izrazila nadu da će u narednom periodu ostali proizvođači pratiti njihov primjer, kako bi se razvili novi proizvodi i brendovi. „Raduje činjenica da sve više vodimo računa o kvalitetu hrane koju proizvodimo i postajemo svjesni promjena koje se dešavaju u životnoj sredini. Nezagađenost vode, zemljišta i vazduha, daje nam dobre mogućnosti za razvoj i organske poljoprivrede i ponudu visokokvalitetnih proizvoda“, kazala je Stolica.

U narednom periodu, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će, kako je istakla, nastaviti još više da podržava manje proizvođače, kako bi svojim domaćim proizvodima bili konkurentni, možda ne kvantitetom, ali svakako kvalitetom svojih proizvoda.

Stolica je pozvala hotelijere i ostale ugostitelje da daju doprinos razvoju poljoprivrede i u svoju turističku ponudu uvrste mnogo više crnogorskih proizvoda. Ona je pozvala i potrošače da daju doprinos tako što će imati povjerenja u domaće proizvode, koji su jednako ili više kvalitetni nego uvozni.

Na tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ove godine svoje proizvode izložili su, osim crnogorskih, proizvođači iz 12 zemalja regiona i Evrope. Posebno će je obilježiti prepoznatljivi proizvodi iz Mađarske, koja je zemlja partner ovogodišnjeg sajma.

U zajedničkoj organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Privredne komore Crne Gore, drugog dana Sajma, 04. aprila u 11,00h, biće održan okrugli sto pod nazivom „Crnogorski proizvod za crnogorski turizam“. Cilj skupa je da predstavnici pomenutih institucija, zatim renomiranih hotela i restorana na crnogorskom primorju i proizvođači mesa i mesnih prerađevina, mlijeka, voća i povrća, vina i vode razmotre prepreke i mogućnosti za bolji plasman domaćih proizvoda kroz turizam.

 

 

 

Portal Analitika