Društvo

RDC: Crnogorska strana od početka insistira na poštovanju Ugovora

okrdcpr
R
adio difuzni centar Crne Gore reagovao je na jučerašnje saopštenje Delegacije Evropske unije u kojem se navodi da je projekat digitalizacije zakonit i efikasan. RDC u svom saopštenju navodi da crnogorska strana od početka insistira samo na poštovanju Ugovora, javlja radio Antena M.

RDC: Crnogorska strana od početka insistira na poštovanju Ugovora
Portal AnalitikaIzvor

- Crnogorska strana je od početka Projekta ulagala maksimalne napore i resurse kako bi ispunila svaki od zahtjeva potpisnika Ugovora, Delegacije EU i izabrane italijanske kompanije Eurotel.

Pored činjenice da je implementacija Projekta trajala skoro tri godine, da su DEU i Eurotel Ugovor mijenjali nekoliko puta, da je izvođač radova više puta probijao Ugovorom definisane rokove, crnogorska strana nije niti u jednom trenutku dovela u pitanje svoju posvećenost Projektu i želju za što uspješnijom njegovom realizacijom, navodi RDC.

Integralno prenosimo saopštenje RDC-a:

- Važnost Projekta digitalizacije, posvećenost i energija uloženi u implementaciju istog zahtijevaju da isključivo činjenicama, čija istinitost može biti provjerena u svakom trenutku, odgovorimo na saopštenje izdato iz Delegacije Evropske unije:

Projekat jeste plod saradnje Vlade Crne Gore sa Delegacijom Evropske unije sa ciljem da se realizuje digitalizacija radio-difuznog sistema kao podrška razvoju Javnog servisa.

Tačno je da bi Delegacija EU trebala da radi u skladu sa evropskim pravilima za javne nabavke i mi to poštujemo.

U komisiji za Evaluaciju po Tenderu koji je raspisan 14 .septembra 2010.god. bio je predstavnik korisnika, ali i nezavisni ekspert DEU ( g-din Drenkovski)

Gospodin Drenkovski je taj koji se obraćao Delegaciji, odnosno predsjedniku komisije za Evaluaciju u pisanoj formi 29.novembra 2010.god. i iznosi stav da najpovoljnijeg ponudjača treba tražiti kroz pregovarački proces , između firmi koje su zadovoljile administrativne uslove. Kopiju šalje i RDC-u koji tek nakon te inicijative 02.decembra 2010.god. iznosi stav da zbog rokova Digitalizacije treba nastaviti proces odabira po Tenderu.

Nije nam do kraja jasna intencija pominjanja učešća predstavnika crnogorske strane u radu komisije za procjenu i izbor ponudjača po ovo Tenderu, iz razloga što je taj predstavnik imao mnogo neprijatnosti zbog svog stručnog stava o tehničkoj ocjeni ponude koja je na kraju izabrana na Tenderu, a koji je svoj stav iznio jasno i legitimno poštujući date procedure . Zbog poštovanja tajnosti rada Komisije nećemo više o tome.

Ugovor između DEU i Eurotela jeste potpisan 23.maja 2011. god., i prvi član tog Ugovora, tačnije predmet Ugovora, jasno definiše šta je Ugovor predvidio: „Predmet Ugovora je nabavka, isporuka, montaža, puštanje u pogon, obuka i održavanje tokom garantnog perioda, od strane Izvođača, sljedeće robe: DVB-T2 predajnika, gap filler-a, TV Dipleksera, Adaptera za IP u ASI.....“. Iz ovog se jasno vidi da se izvođač Eurotel Ugovorom obavezao na instalaciju DVB-T2 mreže po principu „ključ u ruke“, i da je isporuka i instalacija opreme na svim objektima njegova obaveza, što je i bio zahtjev u Tenderskom raspisu, tako da je to opšte poznata činjenica ne samo učesnicima Tendera, nego i svima koji su bili zainteresovani da vide uslove Tendera. Dopis Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, koji se pominje u saopštenju Delegacije EU, je bio dio uobičajene komunikacije sa Delegacijom EU tokom realizacije projekta i u njemu se između ostalog insistira i na primjeni navedenog člana Ugovora.

Vlada Crne Gore je početkom marta 2011.god. zvanicno obavijestila DEU o odluci da standard za Digitalizaciju u Crnoj Gori bude DVB-T2 umjesto DVB-T, što znači skoro tri mjeseca prije nego što je Ugovor potpisan. Jasno je da navedeno zvanično obavještenje Vlade nije moglo da utiče na izmjene Ugovora jer isti u tom trenutku nije ni postojao.

Na kašnjenje u implementaciji projekta je uticalo samo to što izvođač radova Eurotel nije bio spreman da sprovede implementaciju kako se obavezao Ugovor. Preciznije, nijesu imali proizvod. Treba samo napomenuti da su inženjeri Eurotela u vrijeme kad je implementacija trabala da bude uveliko pri kraju, 15.februara 2012.god., prvi put došli u Podgoricu na radni sastanak, iako su nebrojano puta prije toga bili pozivani, što se jasno može vidjeti iz pisane korenspondecije koju smo imali sa Eurotelom. Takođe monitoring izvještaj Brisela koji je uradjen u decembru 2011.god., a koji predstavlja dio standardne procedure kod IPA projekata, potvrđuje da su kašnjenja u sprovođenju prve faze Projekta digitalizacije nastala usljed zahtjeva Izvodjača za mijenjanje postojećeg Ugovora i dogovora DEU i Izvodjača oko novog Aneksa.

Nakon održanih tehničkih prijema u Italiji RDC je u detaljnim i jasnim izvještajima redovno i argumentovano obavještavao DEU o problemima koji postoje kod Eurotelove opreme i koji su činili da Eurotelova oprema nije u skladu sa tehničkim specifikacijama iz Ugovora. Čak je i sam Eurotel nakon jednog od tehničkih prijema priznao da nema opremu kakva je definisana specifikacijama, što se jasno može vidjeti iz izvještaja koji su i Eurotel i RDC potpisali nakon prijema. Što se tiče nezavisnog ekperta kojeg je angažovala Delegacija (kasnije smo saznali da je to bio g-din Drenkovski), a koji je u svom izvještaju potvrdio da je oprema po specifikacijama, crnogorska strana do dan danas nije dobila taj izvještaj u zvaničnoj formi i potpisan (iako im je to više puta obećavano), već su samo umali uvid u radnu verziju izvještaja koji je sa tehničkog stanovišta potvrđivao određene tvrdnje RDC-a.

Svi dopisi koji su slati Delegaciji EU, uključujući i dopis pomenut u njihovom saopštenju, imali su samo za cilj insistiranje na poštovanju već potpisanih Ugovora i aneksa, što se lako može provjeriti. Takođe iz izvještaja sa svih Upravnih odbora Projekta može se lako zaključiti da crnogorska strana od početka insistira samo na poštovanju Ugovora.

RDC-ovi inženjeri nijesu odbili učešće u sprovođenju tehničkog prijema opreme, već su vođeni profesionalnošću i tehničkom praksom insistirali da prijem bude urađen kada kompletna mreža DVB-T2 predajnika bude instalirana, sinhronizovana i puštena u rad i kada odgovarajuća dokumentacija i mjerni protokoli po kojima mora biti rađen prijem budu dostavljeni. I danas je nejasno kako su Delegacija i supervizor kojeg su izabrali, g-din Drenkovski, mogli odraditi prijem u trenutku kada instalacija još nije bila završena, kad neki od predajnika koji su bili instalirani nijesu radili, kada nije bilo dokumentacije niti mjernih protokola, a uz sve to i prijem su odradili i bez prisustva izvođača radova Eurotela. Posebno nije jasno kako se može tvrditi da je instalirana mreža potpuno funkcionalna kada je 10.-tog oktobra 2013.god., dana koji je DEU označila kao završetak projekta, postojao veliki broj predajnika koji nije ni radio. Eurotel od tada nije dolazio u Crnu Goru kako bi riješio postojeće problem, već rad predajnika, 9 mjeseci nakon instalacije, pokušavaju da stabilizuju daljinski iz Italije, što znači da problem nije bilo napajanje i radio talasi kako se navodi u obavještenju DEU i što predstavlja tehnički apsurd. Takođe, nakon što smo dobili informaciju da je istekla garancija za najvažniji dio opreme, centar mreže, od Eurotela nemamo nikakvih informacija da li su kontaktirali Erikson zbog produženja iste na tri godine kako je Ugovorom definisano.

RDC je tokom pripremnih radova za početak instalacije konstantno insistirao da se zajednički obiđu objekti na kojima će biti instalirani predajnici, kako bi od Eurotela dobili sugestije da bi se obezbijedili maksimalno dobri uslovi za rad Eurotelove opreme. Eurotel i supervizor Projekta g-din Drenkovski su na svakom od radnih sastanaka odbijali RDC-ov predlog tvrdeći da su RDC-ovi objekti u redu i obavezujući se da će riješiti svaki problem koji bude postojao, što su potvrdili i svojim potpisom na izvještaj nakon jednog od tih sastanaka. Prvi put Eurotel pominje probleme na objektima dva mjeseca nakon završetka instalacije, a koliko su ti navodi kontradiktorni najbolje se vidi iz tvrdnje da na objektima postoji neredovno napajanje, što je netačno jer na skoro svim objektima na kojim su instalirani Eurotelovi predajnici postoje agregati koji objezbjeđuju neprekidnost napajanja.

Za ovaj Projekat je takođe karakteristično da je sve ključne odluke donosio jedan čovjek, ekspert kojeg je izabrala DEU, g-din Mihajlo Drenkovski. On je kreirao tehničke specifikacije po kojima je izabran Eurotel, on je bio ekspert koji je presudio kada je u pitanju usklađenost Eurotelove opreme, on je bio supervizor tokom implementacije Projekta, on je obišao nekoliko objekata RDC prije instalacije i tvrdio da su uslovi na objektima odlični, da bi 2 mjeseca nakon završetka instalacije isto on tvrdio da su uslovi na objektima razlog što Eurotelovi predajnici ne rade, on je pravio dinamičke planove umjesto Eurotela, dijelio obaveze i poslove i na kraju on je taj koji je sam odradio privremeni prijem opreme.

Crnogorska strana je od početka Projekta ulagala maksimalne napore i resurse kako bi ispunila svaki od zahtjeva potpisnika Ugovora, Delegacije EU i izabrane italijanske kompanije Eurotel.

Pored činjenice da je implementacija Projekta trajala skoro 3 godine, da su DEU i Eurotel Ugovor mijenjali nekoliko puta, da je izvođač radova više puta probijao Ugovorom definisane rokove, crnogorska strana nije niti u jednom trenutku dovela u pitanje svoju posvećenost Projektu i želju za što uspješnijom njegovom realizacijom.

Maksimalno smo fokusirani na ovaj projekat sa ciljem da se isti obavi ne na solidan nego na izuzetno kvalitetan način, jer nas na to obavezuje profesionalna odgovornost. Nikada nismo i nećemo praviti kompromis kada je u pitanju kvalitet opreme i njeno adekvatno stavljanje u funkciju, jer se radi o izuzetno značajnom projektu kako za sadašnju, tako i za buduće generacije, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika