Društvo

Rožajci potpisuju peticiju protiv deponije na Cmiljevici

0304rzpocetna
N
a gradskom trgu u Rožajama u toku je potpisivanje peticije protiv Odluke Skupštine opštine Berane o određivanju lokacije za privremeno skladištenje komunalnog otpada na planini Cmiljevica. Peticiju protiv takve odluke danas i sjutra od 10 do 15 sati moći će da potpišu građani Rožaja. Predsjednik Opštine Rožaje Nusret Kalač po hitnom postupku sazvao je sjednicu skupštine opštine posvećenu ovom problemu.
Rožajci potpisuju peticiju protiv deponije na Cmiljevici
Portal AnalitikaIzvor


Predsjedinik Opštine

Nusret Kalač

oštro je osudio predlog beranske lokalne uprave da novu privremenu deponiju lociraju iza tunela Lokve, na području planine Cmiljevica, a o čemu će beranski parlament, po sazanju Televizije Montena, odlučivati danas na hitno zakazanoj vanrednoj sjednici.Kaklač je o negodovanju sugrađana pismeno obavjestio premijera

Mila Đukanovića

, ministra održivog razvoja i turizma

Branimira Gvozdenovića,

generalnog direktora Direktorata za upravljanje otpadom i komunalnim razvojem

Sinišu Stankovića

, predsjednika Opštine Berane

Dragoslava Šćekića

i predsjednika Skupštine Opštine Berane

Gorana Kikovića.

0304rozajetekstok

Za Kalača je takvo rješenje neprihvatljivo iz više razloga, zbog čega će se kao predsjednik Opštine, svim zakonom dozvoljenim sredstvima, založiti da privremena deponija ne bude smještena na pragu rožajske opštine.“Riječ je o lokaciji koja je u planskim dokumentima Crne Gore označena kao turistička zona. U tom dijelu je već izgrađena određena turistička infrastruktura pa bi privremena deponija značila zaustavljanje razvoja te privredne grane za dvije opštine. Negativne posljedice bi trpljeli i biljni i životinjski svijet, te najmanje dvije rijeke. Razumijemo probleme sa odlaganjem otpada sa kojima se suočava beranska opština, ali vjerujemo da je ovo iznuđeno rješenje koje može prouzrokovati dalekosežne posljedice za dva grada. Nadamo se da će lokalna vlast u Beranama i nadležne državne institucije prepoznati sveopšte dugoročne interese i donijeti odluku koja neće ugorziti privredni razvoj i međuljudske odnose”, rekao je Kalač.

Portal Analitika