Abiznis

LEKIĆ: Povećanje kapitala države u EPCG prikriva suštinu problema

0204slekic
P
oslije dužeg iščekivanja na dnevni red Vlade dolazi poreski dug EPCG u iznosu od 45 miliona eura, oko kojeg su se lani lomila koplja unutar vladajuće koalicije. Imamo neki novi predlog koji treba da ispegla stanje između Vlade i A2A.Očito su dugovi koje je napravio KAP ponovo aktuelizovani- dogovor da će se to prebiti poreskim dugom, nakon intervencije SDP-a, treba sada progurati na mala vrata i ispuniti ranije preuzetu obavezu kojom će se taj dug kompenzovati sa poreskim dugom EPCG i Vlade. Uvođenjem stečaja u KAP izvjesnost da će se EPCG naplatiti je vrlo mala, izjavio je Portalu Analitika ekonomski analitičar Siniša Lekić.

LEKIĆ: Povećanje kapitala države u EPCG prikriva suštinu problema
Portal AnalitikaIzvor

Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da usvoji odluku o „prebijanju“ poreskog duga na račun povećanja vlasničkog udjela države u EPCG sa 55 na najvjerovatnije 57 odsto, čemu bi prethodila emisija novih akcija kompanije. Poreski dug EPCG je nastao u periodu kada najveći potrošač KAP nije plaćao račune za utrošenu struju.

Lekić podsjeća da današnju odluku Vlade treba da potvrdi Skupština i da ćemo „ponovo vidjeti na djelu jedinstvo koalicionih partnera“.

-Ova “viša matematika” oko obračuna povećanja akcijskog kapitala treba da što više prikrije suštinu problema, a to je da se A2A u ovom trenutku strogo drži pozicije da se poreski dug kompenzuje sa dugom za struju KAP-a. Prethodna Vlada očigledno je dala neko obećanje kako će se taj problem riješiti, a sada je odbijanjem SDP-a ta mogućnost stopirana, pa stoga treba naći alternativno rješenje. Prića da je potrebno izvršiti rebalans budžeta samo je nastavak prošlogodišnjih priča o potrebi rebalansa. Poznato je da, i pored kršenja Zakona o budžetu, to lani nije urađeno, jer se zakon široko tumačio i po onoj staroj “može,ali ne mora” došli smo do probijanja pozicija koje su “peglane” uštedama i boljom naplatom poreza. Svi ovi događaji ponovo aktuelizuju problem KAP-a kao ključni problem naše ekonomije i stanja u budžetu. Neslaganja oko tih pozicija konačno treba da dobiju epilog i nadamo se da će ovu “višu matematiku” Vlada odbraniti u parlamentu, ukoliko ona bude prihvatljiva za SDP- ističe Lekić.

Smatra da Vlada treba da tretira EPCG kao sve druge poreske dužnike, omogući joj plaćanje duga na rate, kao i druge načine kompenzacije sa sadašnjim i budućim računima za struju koju troše državne institucije i kompletan javni sektor.

„Svako drugo rješenje omogućava povoljniji položaj jednog poreskog dužnika, a ostale stavlja u neravnopravan položaj. Uvođenjem stečaja u KAP problem dugova je ponovo aktuelizovan i još dugo ćemo osjećati posljedice neodgovorne politike Vlade prema KAP-u“, zaključio je Lekić.

 

 

Portal Analitika