Društvo

INFORMER: Istraga o Željezari kada je njome upravljao Miodrag Davidović

dakaok

Z
vanična istraga o malverzacijama u  „Željezari Nikšić“ iz vremena kada je njome upravljao biznismen Miodrag Daka Davidović mogla bi da počne krajem ove ili početkom sledeće nedjelje, saznaje Informer CG.

INFORMER: Istraga o Željezari kada je njome upravljao Miodrag Davidović
Portal AnalitikaIzvor

Sumnja se da je Davidović oštetio „Željezaru“ za više miliona eura sječenjem u staro gvožđe i topljenjem dva pogona. Iz izvora bliskih Informeru stižu nove informacije, a jedna od njih je prodaja otpada zvanog halda, koji je Davidović otkupio za 183 hiljade eura.

Uprava Željezara je 2005. godine prodala haldu Davidovićevoj firmi za 183 hiljade eura, iako je prema ranijim odlukama nikšićkog giganta taj otpad pun sekundarnih sirovina bio vlasništvo Sindikata.
- Objavili smo javne pozive, očekujući da će to kupiti Rusi, međutim, niko se nije pojavio osim „Neksana“- kaže Dragoslav Jauković nekadašnji predstavnik državnog kapitala u „Željezari“. „Željezara“ je na taj način dokupom postala vlasnik 22 hektra zemlje.
- Nikome nije jasno kako je sve to na kraju prodato Davidoviću za 183 hiljade eura i gdje su te pare završile - piše u današnjem broju Informer CG.

- Još nemamo dokaz da je taj novac završio na računu Sindikata - tvrdi jedan od bivših radnika „Željezare“.
Bivši direktor ove kompanije Vojin Đukanović istakao je da je prodajom halde učinjen zločin za Željezaru, jer je kako kaže „ona od toga živjela“.

– Kako je to Davidović otkupio i ko mu je dozvolio, ne znam. Davidović je otkupio haldu i posle to fakturisao „Željezari“. To je nonsens - naglašava Đukanović.

On tvrdi i da je Janko Vučinić, bivši predsjednik Sindikata i poslanik Demokratskog fronta (DF) umiješan u ovaj slučaj.

– On je bio dobar prijatelj sa Davidovićem. Vučinić se predstavljao kao zaštitnik radnika, a gledao je samo svoj interes i ništa drugo-poručio je Vojin Đukanović.

Bivši direktor “Željezare” tvrdi da je da je Davidović “poklon-kupovinu” halde iskoristio tako što je angažovao Zdravka Kosanovića da na deponiji razdvoji metalni od nemetalnog dijela , nakon čega je metalni dio iskoristi kao sirovinu za proizvodnju u “Željezari”. Prema tvrdnji ĐukanovićaMiodrag Davidović je na taj način sa halde vratio u “Željezaru” nekoliko stotina tona sirovine, što je bila njegova čista dobit.

Informer podsjeća da je Davidović u junu 2011. godine prijavio da mu “Željezara” duguje 7,9 miliona eura za haldu.

Portal Analitika