Društvo

Nastradali Bajrami prije dvije godine osvojio prvu nagradu za kratki film

bajramiok
Nino Bajrami
(30), koji je preksinoć poginuo mijenjajući sijalicu na stubu gradske rasvjete u ulici Borisa Kidriča u Gornjoj Gorici u Podgorici, osvojio je krajem maja 2012. godine  glavnu nagradu AVI  festa, za kratki film “I ja imam talenat”.

Nastradali Bajrami prije dvije godine osvojio prvu nagradu za kratki film
Portal AnalitikaIzvor

Kako podsjećaju današnje Vijesti, njegovo je ostvarenje tada proglašeno najboljim, među 17 filmova kratke forme domaćih autora.

Pokojni Bajrami tada je kazao da je film “nastao spontano, kao proizvod vremena u kojem živimo, u kojem prave vrijednosti postoje, ali se jednostavno ne prepoznaju”.

“Ne treba govoriti istinu već je doživljavati onakvu kakva jeste, jer svaka izgovorena istina je dobro upakovana laž. Vjerujem da je tako i u filmu”, kazao je tada prekjuče tragično nastradali  Bajrami.

Pored Bajramija, nastradao je i njegov kolega sa posla u preduzeću “Rasvjeta”, Damir Đokaj (30).

Inače, policija je, po nalogu tužioca Miroslava Turkovića, počela da ispituje kako se u utorak veče dogodila tragedija u Gornjoj Gorici, kada su radnici javnog preduzeća "Rasvjeta" Damir Đokaj (30) i Nino Bajrami (30) poginuli na zadatku.

Đokaj i Bajrami poginuli su kada je kran specijalnog vozila dohvatio žice dalekovoda u Ulici Borisa Kidriča.

Kako pišu Vijesti, prvog dana policija je uzela u svojstvu građana izjave od radnika i poslovođa tog javnog preduzeća, tražeći odgovore kako je moguće i ko je dozvolio da se u mračnom naselju sijalice na rasvjeti mijenjaju oko 23 sata.

Tom podgoričkom listu je saopšteno da su radnici i odgovorni u "Rasvjeti" pojasnili da je njihova ustaljena praksa bila da rade u dvije smjene i noću, jer su po mraku navodno bolje mogli da vide gdje ne rade sijalice na uličnoj rasvjeti.

Policija je od odgovornih tražila i informacije o tome ko je Đokaja i Bajramija poslao u utorak veče u Gornju Goricu, koliko su bili obučeni za obavljanje tog posla, kao i to da li su imali adekvatnu zaštitnu HTZ opremu.

Vještak za požare, havarije i eksplozije Rašo Popović, kazao je Vijestima da je tokom uviđaja utvrđeno da je korpa specijalnog vozila dohvatila jednu žicu 35 kw dalekovoda.

Turković tražio je mišljenje i vještaka elektrostruke Branka Prentića, koji bi trebalo da utvrdi da li su žice dalekovoda u toj ulici postavljene na propisnoj visini i da li su dovoljno zategnute, kako je to zakonom predviđeno.

 

(foto: Z. Đurić,  Vijesti)

Portal Analitika