Društvo

Tužilaštvo traži potvrdu presude osuđenima za ubistvo Šćekića

0204scekicok
T
rodenvna sjednica tokom koje je vijeće sudija Vrhovnog suda izvodilo najbitnije dokaze sprovedene tokom dugogodišnjeg suđenja optuženima za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića okončana je danas završnim riječima.

Tužilaštvo traži potvrdu presude osuđenima za ubistvo Šćekića
Portal AnalitikaIzvor

Stranke u postupku prethodnih dana izrazile su zadovoljstvo načinom rada sudije izvjestioca u ovom predmetu Petra Stojanovića koji je, kako su se saglasili, iz spisa predmeta, izdvojio i pročitao zaista najbitnije detalje.

Za ubistvo Šćekića, koji je iz zasjede brutalno ubijen na kućnom pragu, u podgoričkom naselju Tološi, osuđeni su Budvanin Saša Boreta, Baranin Ljubo Bigović, Beranac Milan Šćekić Čila i Podgoričanin Ljubo Vujadinović. Dobili su maksimalne zatvorske kazne, po 30 godina. Sve vrijeme suđenja oni kategorično negiraju da su učestvovali u ovom zločinu, dok porodica Šćekić, s druge strane, tvrdi da oni jesu pripremili ubistvo i ubili Slavoljuba Šćekića, ali i da država na optuženičku klupu nije izvela sve aktere zločina. Sestra ubijenog policijskog inspektora Slavica Šćekić u više navrata do sada je saopštila da država zna ko je i zašto naručio ubistvo, ali ko je još učestvovao u organizaciji, a nije uhapšen. Ona nije saopštavala imena tih osoba.

Žalbe na presudu, treću u ovom procesu i jedinu koju je potvrdio Apelacioni sud, uložili su Vrhovnom sudu i advokati odbrane i tužilaštvo. Na Vrhovnom sudu ukupno je 11 žalbi.

Tužilaštvo traži od ove sudske instance da okrivljeni budu osuđeni za zločinačko udruživanje, odnosno da su zločin počinili na organizovan način, kao i da se uvaži dio optužnice kojim je drugooptuženi Ljubo Bigović bio optužen da je 22. i 23. avgusta 2005. godine uspio da izađe iz pritvora u Spužu, kako bi organizovao ubistvo. Tužilaštvo traži da osuđenima budu potvrđene presude.

S druge strane, odbrana smatra da su i optužnica i presuda neutemeljene i zasnovane na iskazima dva svjedoka – suvlasnika hotela “Splendid” Žarka Radulovića, koji je kasnije tokom suđenja povukao svoje iskaze i nekada zaštićenog svjedoka u ovom predmetu Zorana Vlaovića čiji je kredibilitet upitan, kao i samo svjedočenje.

Prvooptuženi Saša Boreta danas je u završnoj riječi kazao da je u presudi trebalo da piše: “Evo vam po 30 godina pa crknite”, još jednom kategorično negirajući bilo kakvu umiješanost u zločin.

- Nikada nikoga nijesam podstrekavao da učini neko djelo, nikome ni euro nijesam dao na kamatu – kazao je on i ustvrdio da su svjedočenja Radulovića i Vlaovića “gole laži”.

Milan Šćekić Čila koji je optužen da je ubio inspektora Šćekića pitao je danas: “Je li državi cilj da otkrije ko je ubio inspektora”?

-  Ja nijesam - tvrdi on.

Prema presudi, Boreta i Bigović organizovali su ubistvo Šćekića nakon što je on došao do dokaza da iza “bombaških” napada na gradilište hotela “Splendid” u Bečićima stoje njih dvojica. Boreta je, kako je sud utvrdio, pokušao da reketira investitore hotela, odnosno da im za dva miliona eura proda kuću i dvorište svog rođaka koja se nalazi uz imanje hotela. Kada su investitori odbili Boretinu ponudu uslijedili su “bombaški” napadi - u ljeto 2005. godine tri puta su na gradilište “Splendida” postavljane snažne eksplozivne naprave. Milan Šćekić je optužen da je plaćenik koji je ubio Šćekića, a Vujadinović da mu je bio pomagač.

U ovom predmetu sudilo se i Baraninu Alanu Kožaru, zbog “bombaških napada” na gradilište hotela “Splendid”. On je osuđen na šest godina i 10 mjeseci i na slobodi je nakon što je “odslužio” kaznu.

Sestra ubijenog inspektora, Slavica Šćekić, kazala je danas da očekuje da će Vrhovni sud odluku donijeti po savjesti i da će poštovati zakon.

Portal Analitika