Društvo

VDT: Vučković nema veze sa izručenjem Šaranovića i Koljenšića

02vuckovicok
P
ovodom teksta u dnevnim novinama "Dan” pod naslovom "Tužiću Vučkovića zbog pomaganja ubicama", koji je jutros prenio Portal Analitika, Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore je saopštilo da je postupak  ekstradicije, po molbi nadležnih organa Republike Srbije od 26.07.2013. godine za izručenje Šaranović Slobodana i Koljenšić Ratka, vođen pred Višim sudom u Podgorici kao nadležnim.

VDT: Vučković nema veze sa izručenjem Šaranovića i Koljenšića
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u reagovanju dostavljenom Portalu Analitika, Više državno tužilaštvo u Podgorici, kao nadležno tužilaštvo u tom postupku  je 05.08.2013. godine dalo mišljenje da su ispunjeni uslovi za izručenje okrivljenih Šaranović Slobodana i Koljenšić Ratka.

“Viši sud u Podgorici je dana 23.12.2013. godine donio rješenje kojim se prihvata molba za izručenje. Po žalbi odbrane, Apelacioni sud kao drugostepeni, u kojem postupku je Vrhovno državno tužilaštvo dalo predlog da se žalba odbrane odbije, odlukom od 10.01.2014. godine ukinuo je prvostepenu odluku i predmet vratio Višem sudu na ponovno odlučivanje.  U ponovljenom postupku, Viši sud je 29.01.2014. godine donio odluku kojom se odbija molba za izručenje. Protiv te odluke Više državno tužilaštvo je 03.02.2014. godine izjavilo žalbu, koju žalbu je podržalo Vrhovno državno tužilaštvo. Apelacioni sud je žalbu tužilaštva odbacio i potvrdio prvostepeno rješenje Višeg suda kojim je odbijena molba za izručenje okrivljenih Šaranović Slobodana i Koljenšić Ratka. Imajući u vidu prednje, jasno je da odluka o odbijanju izručenja Šaranović Slobodana i Koljenšić Ratka, nije uslijedila kao rezultat odluke Državnog tužilaštva, niti se povodom te odluke Veselin Vučković, vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, može dovesti u vezu sa navodima iz pomenutog teksta,  koji predstavljaju neosnovan i grub napad na njegov lični i profesionalni integritet”, ističe se u reagovanju.

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, ističu, ima dobru saradnju sa pravosudnim organima Republike Srbije, prvenstveno sa Tužilaštvom za organizovani kriminal koje vodi istragu protiv Šaranović Slobodana i Koljenšić Ratka, zbog krivičnog djela - teško ubistvo iz člana 414 stav 1 tačka 5 Krivičnog zakonika Republike Srbije, izvršenog u Beogradu, na štetu

Nikole Bojovića

. “Ta saradnja podrazumijeva i razmjenu dokaza, pa i u ovom predmetu i ocjenu vođenja pararlelnih postupaka i u Republici Srbiji i  Crnoj Gori”, zaključuje se u reagovanju.

Portal Analitika