Abiznis

Ivanović na konferenciji EK povodom kraja „Putujuće radionice“ (VIDEO)

02ivanovicramadaok
Poljoprivreda u Crnoj Gori postaje sve važnija. Polako se mijenja način razmišljanja o ovoj djelatnosti. Napuštamo okvire socijale i korak po korak idemo ka agro-biznisu. Ipak, još mnogo toga treba uraditi, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović pozdravljajući danas u Podgorici učesnike završne konferencije „Putujuća radionica“, u okviru koje su predstavnici Evropske komisije i međunarodnih organizacija za ruraralni razvoj obišli 15 crnogorskih poljoprivrednih gazdinstava i lično se uvjerili u mogućnosti proizvodnje voća, povrća, meda, vina, mesa, mlijeka i ostalih poljoprivrednih proizvoda u Crnoj Gori.

Ivanović na konferenciji EK povodom kraja „Putujuće radionice“ (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Cilj posjete bio je da se članovi delegacije, kroz razgovor sa proizvođačima, upoznaju sa stanjem u crnogorskoj poljoprivredi, sa akcentom na ruralni razvoj, načinom proizvodnje i plasmanom proizvoda, te da daju preporuke za model budućeg rada u skladu sa politikama EU u ovoj oblasti.

Ministar Ivanović je istakao da su gosti Crne Gore, obilaskom proizvođača mogli da uoče pomake u oblasti poljoprivrede i sagledaju potencijale za dalji razvoj.

„Dobar pokazatelj napretka predstavlja podatak da je u 2013. godini u oblastima u koje je uključeno Ministarstvo poljoprivrede otvoreno 1.080 novih radnih mjesta, od čega najviše kroz programe podrške selu i razvoju ruralnih područja. Od toga su 493 radna mjesta upisani u registar poljoprivrednih proizvođača po osnovu MIDAS poziva, 183 su zaposleni u firmama koje su bile u stečaju, 50 u novoosnovanim firmama. U firmama koje su širile svoju proizvodnju kreirano je 231 novo radno mjesto (najviše u mesnoj industriji), 27 u oblasti šumarstva, 11 u vodoprivredi, 10 u veterinarskim i 24 u fitosanitarnim uslugama, dok je 51 radno mjesto realizovano na osnovu javnih poziva, naročito kroz diverzifikaciju aktivnosti u ruralnim područjima“, rekao je ministar Ivanović.

On je ponovio da je Ministarstvo ubrzalo donošenje dokumenata (koji su od ključnog značaja za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao što su Agrobudžet, planovi i programi u šumarstvu, vodoprivredi), povećalo transparentnost rada kroz javne pozive za podršku, te da se intenzivno radi na usvajanju novih zakona koji se usklađuju sa evropskim standardima.

Ivanović je posebno istakao kontinuirane aktivnosti na edukaciji poljoprivrednih proizvođača, kako bi što prije i lakše unaprjeđivali svoju proizvodnju i postizali veću konkuretnost. Kao važne projekte koji će doprinijeti sveukupnom razvoju crnogorske poljoprivrede, naveo je Kuću meda, davanje državnog zemljišta u zakup, drvopreradu i druge. Ministar je naglasio da je poseban prioritet u cilju podsticaja razvoja ruralnih područja jačanje aktivnosti na povezivanju poljoprivrede sa turizmom.

Prema riječima ministra Ivanovića, Ministarstvo na razne načine podstiče jačanje produktivnosti i smanjenje troškova proizvodnje. To su važne pretpostavke daljeg razvoja ruralnih područja. Razvoj ruralnih područja smanjuje siromaštvo, kreira nova radna mjesta i zadržava stanovništvo, posebno mlade, u tim područjima.

„Za programski period do 2020. godine naša poljoprivreda ima na raspolaganju 43,5 miliona eura, najviše kroz PARD program, na kome Ministarstvo trenutno radi, kako bi od 2016. godine mogli da povlačimo dio sredstava. Uspjeli smo da sačuvamo sredstva iz tog programa za 2014. i 2015. godinu, koja će biti plasirana poljoprivrednicima kroz poseban projekat, IPARD-like.", naveo je Ivanović.

Šef Sektora za implementaciju projekata u Delegaciji EU u Crnoj Gori Andre Lis rekao je da će Zajednička poljoprivredna politika EU obezbijediti Crnoj Gori, kada postane članica, bolje planiranje i izvjesnost sprovođenja odluka, a poljoprivrednicima i preduzećima iz ovog sektora više mogućnosti. Lis je kazao da EU kroz programe pretpristupne pomoći podržava Crnu Goru za primjenu te zajedničke politike, kroz, prije svega, podršku za modernizaciju i usvajanje standarda. Lis je rekao da je cilj posjete predstavnika EK i organizacija za ruralni razvoj bio da se ojača svijest o potrebi povezivanja i uključivanja lokalnih aktera u procese donošenja odluka na nacionalnom nivou.

Projekat „Putujuća radionica“ realizuje se u isto vrijeme u Srbiji i Makedoniji i dio je regionalne inicijative, s ciljem razvoja nacionalne poljoprivrede, jačanja saradnje NVO i vladinog sektora i uspostavljanja regionalne saradnje na tom planu. Projekat se finansira uz podršku TAIEX programa EK i Direktorata za poljoprivredu EU, a organizatori su Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj(SWG) i Evropska mreža (PREPARE).

Snimanje stanja u oblasti ruralnog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana rezultiraće izvještajem koji će biti predstavljen u Briselu 8. aprila, na završnoj konferenciji „Jačanje uloge stejkholdera“. Konferencijom će predsjedavati komesar EU za poljoprivredu Dačian Čološ, a tom događaju prisustvovaće i ministar Ivanović.

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika