Kultura

Italija i crnogorski autori u centru pažnje 9. Podgoričkog sajma knjiga

0204pgsajam
D
eveti međunarodni podgorički sajam knjiga biće održan od 7. do 12. maja u garaži Tržnog centra Delta siti, a zemlja-gost biće Italija, najavili su danas organizatiri ove manifestacije i dodali da će ga otvoriti bestseler pisac Federiko Moća.

Italija i crnogorski autori u centru pažnje 9. Podgoričkog sajma knjiga
Portal AnalitikaIzvor

- Iz godine u godinu sve je teže ponuditi više noviteta u odnosu na sve ono što smo već ponudili. Dakle, ove godine očekujete nova imena i nova, drugačija iskustva – kazao je PR Sajma Bojan Terzić.

Zamjenik ambasadora Italije u Crnoj Gori, Mikele Misto kazao je da mu je čast što je njegova zemlja dobila poziv organizatora da bude počasni gost.

- Italija je i ranije bila prisutna na Sajmu knjiga jer vjerujemo u značaj kulturne razmjene naše dvije zemlje. I ove godine smo, sa još više entuzijazma, prihvatili novu ulogu. Želimo da naše prisustvo na Sajmu bude sadržajno i zabavno. Nivo očekivanog od Italije, kadgod se predstavlja u Crnoj Gori, uvijek je zahtjevan. Zato mormo biti na visini zadatka i ovog puta. Na štandu će, prije svega, biti predstavljeni različita literatura, didaktički materijali i priručnici namijenjeni stranicima za učenje italijanskog jezika. Takođe će biti prisutni renomirani italijanski autori, Stefano Beni i Federiko Moća, čiji su romani često korišteni za filmsku ekranizaciju – najavio je Misto.

On je podsjetio na prošlogodišnji boravak Moće u Crnoj Gori, kada su promovisani prevodi više njegovih naslova. Osim želje da promocijama ovih pisaca približe italijansku kulturu upravo mlađoj čitalačkoj publici, Misto je najavio da će poseban segement biti posvećen naučno-kulturnoj saradnji.

- Arheolozi Zauro Đeliki i Mladen Zagarčanin predstaviće zajednička otkrića rada na teritoriji Starog Bara, na kome je zajednički radio italijanski i crnogorski tim. Tom prilikom Zagarčaninu će biti uručena italijanska Nagrada „Karavađo“ koja se dodjeljuje crnogorskim građanima za doprinos bilateralnoj saradnji.

Misto je još jednom zahvalio na pozivu i potcrtao da će dati sve od sebe da se predstave na najbolji način.

0204pgsajam1Urednica Sajma Ksenija Popović, najavila je još neke bitne karakteristike devetog izdanja te manifestacije.

- Fokus Podgoričkog sajma knjiga biće i na crnogorskoj književnosti. Svjesni smo da crnogorska književnost nije mala, što se pokazalo upravo ove godine. Već je u Zagrebu promovisana, a sada će biti i kod nas antologija pjesama crnogorskih autorki. Nove naslove imaju Tanja Bakić i Dragana Tripković, a predstavićemo i opus Pavla Goranovića. Nova knjiga je izdala naslove Nikole Nikolića i Ognjena Spahića. Očekujemo da se do početka sajma pojavi dugoočevani novi Spahićev roman, a štampan je i novi roman Balše Brkovića. Pobjeda će predstaviti svoja izdanja, prije svega naslove koji su nagrađeni na prvom Konkursu za neobjavljeni crnogorski roman. Inovacija je i saradnja sa Festivalom fantastične književnosti iz Bijelog Polja, pa ćemo jedno cijelo popodne posvetiti temama i tom događaju.

Govoreći o književnicima iz regiona koji su, u ovom trenutku, potvrdili svoj dolazak, Popović je navela zvučna imena savremenog stvaralaštva.

- Iz Srbije će biti Aleksandar Gatalica, Marija Jovanović, Dragan Velikić i Marko Vidojković. Iz Bosne i Hercegovine je potvrdi Faruh Šehić, a očekujemo i Miljenka Jergovića, dok iz Hrvatske dolaze Ante Tomić i pjesnikinja Olja Savičević – Ivančević.

Urednica sajma je navela i da će posjetioci konačno moći da se upoznaju sa domaćim dramskim stvaraocima „koji su dugo bili zapostavljeni“. Organizatori pregovaraju i da se organizuje književni konkurs u okviru Sajma.

- Ove godine organizujemo kampanju skupljanja školskih udžbenika u saradnji sa Zavodom za školstvo. Namjera nam je da na Sajmu bude mjesto gdje ćemo te knjige sakupiti i zatim ih pokloniti školama kojima je to najpotrebnije – najavila je Popović i pozvala sve da se pridruže ovoj akciji.

Ulaznice za Sajam će i ove godine imati cijenu od jednog eura, a njegova vrata će biti otvorena od 11 do 21:30 časova.

K.J.

Foto: I.Božović

Portal Analitika