Abiznis

Predstavnici EK obišli poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori

slikaok
P
redstavnici Evropske komisije i nekoliko organizacija za ruralni razvoj, iz EU i zemalja Zapadnog Balkana, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, obišli su u protekla dva dana 15 poljoprivrednih gazdinstva u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Predstavnici EK obišli poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Posjeta pod nazivom „Putujuća radionica“ ima za cilj da se članovi delegacije direktno na terenu, kroz razgovor sa proizvođačima upoznaju sa načinom proizvodnje i plasmanom poljoprivrednih proizvoda u ruralnim područjima Crne Gore, i daju preporuke za najbolji model njihovog budućeg rada u skladu sa politikama EU u ovoj oblasti.

„Članovi delegacije prilikom posjete Crnoj Gori imali su priliku da se upoznaju sa situacijom u našim ruralnim krajevima, kroz razmjenu iskustva sa poljoprivrednim proizvođačima. Vidjeli su na koji način naši proizvođači obavljaju poslove na gazdinstvima, kakvi su potencijali za usvajanje evropskih standarda i na koji način mogu dalje da se razvijaju. Jedna od tema razgovora bile su i mogućnosti podrške koju će moći da koriste u procesu pristupanja Evropskoj uniji“, rekao je pomoćnik ministra za ruralni razvoj Darko Konjević.

On je dodao da će posjeta značiti dosta i samim proizvođačima, jer će i oni sagledati bolje svoje potrebe i mogućnosti. „Proizvođačima će biti jasnije šta mogu da očekuju kao podršku u okviru politike ruralnog razvoja, kao i šta bi mogli sami da učine, kako bi se bolje organizovali, unaprijedili svoj porodični biznis i stvorili šanse da opstanu kada naša zemlja postane članica EU“, rekao je Konjević.

Predstavnici EK i organizatori projekta posjetili su proizvođače mlijeka, sira, meda, vina, voća i povrća, pečurki i drugih proizvoda, sa područja Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Kolašina, Bijelog Polja i Bara.

Savjetnik za politiku ruralnog razvoja evropskog komesara za poljoprivredu Dirk Ahner ocijenio je da ruralna područja u Crnoj Gori imaju ogroman potencijal za razvoj, bez obzira na veličinu gazdinstava i ekstenzivnost poljoprivrede. „Vidjeli smo dosta potencijala za uspješne priče, ne samo u poljoprivredi, nego i kombinaciji sa drugim ekonomskim aktivnostima, kao što je ruralni turizam. Proizvodnja meda, vina, organskih i drugih proizvoda mogu da budu uspješna kombinacija za plasman na kućnom pragu. Specijalizovana proizvodnja i uvezivanje raznih proizvoda kroz turizam doprinijela bi i ukupnom ruralnom razvoju, rekao je Ahner.

On je dodao da povezivanje poljoprivrede sa drugim potencijalnim aktivnostima koje bi se mogle obavljati gazdinstvima, šansa da mladi u Crnoj Gori nastave porodičnu tradiciju bavljenja poljoprivredom na novim osnovama.

Na kraju posjete crnogorskim proizvođačima predviđeno je da se sjutra, 02. aprila u Podgorici, održi završna konferencija, na kojoj će biti sumirani utisci sa dvodnevnog obilaska ruralnih područja Crne Gore. Projekat „Putujuća radionica“ realizuje se u isto vrijeme u Srbiji i Makedoniji i dio je regionalne inicijative, s ciljem razvoja nacionalne poljoprivrede, jačanja saradnje NVO i vladinog sektora i uspostavljanja regionalne saradnje na tom planu. Projekat se finansira uz podršku TAIEX programa EK i Direktorata za poljoprivredu EU, a organizatori su Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj(SWG) i Evropska mreža (PREPARE).

Snimanje stanja u oblasti ruralnog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana rezultiraće izvještajem koji će biti predstavljen u Briselu 08. aprila, na završnoj konferenciji „Jačanje uloge stejkholdera“. Konferencijom će predsjedavati komesar EU za poljoprivredu Dačian Čološ, a tom događaju prisustvovaće i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore prof. dr Petar Ivanović.

 

 

 

Portal Analitika