Abiznis

ŽUGIĆ: Moguća prodaja dijela duga za autoput investitorima

autoput
V
lada će, nakon završšetka grejs perioda za otplatu kredita za gradnju autoputa, predložžiti da se dio javnog duga, koji će zbog tog projekta biti povećan, proda potencijalnim investitorima, saopšštio je ministar finansija, Radoje ŽŽugić.

ŽUGIĆ: Moguća prodaja dijela duga za autoput investitorima
Portal AnalitikaIzvor

-Svake godine u kapitalnom budŽžetu imamo dovoljno prostora da ono što je nedostatak u pokrivenosti u finansiranju ove dionice možžemo da planiramo kroz povećane prihode ili smanjivanje rashoda, tako da održživost javnih finansija ne bude na dnevnom redu, rekao je ŽŽugić u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Veljka Vasiljevića.

ŽŽugić je naveo da je finansijskom analizom utvrđeno da je pokrivenost ukupnog ulaganja u autoput Bar-Boljari 50 do 60 odsto, što znači da će na godiššnjem nivou nedostajati 22 do 32 miliona za godiššnju otplatu anuiteta za period povrata zadužženja.

Svi parametri ukazuju da je projekat gradnje autoputa ekonomski potpuno isplativ. Finansijska analiza govori da nivo ulaganja od 809 miliona eura u prioritetnu dionicu nije u potpunosti pokriven onim što definišemo kao otplatu kroz komercijalnu funkciju, saopšštio je ŽŽugić.

On je podsjetio da su ciljevi realizacije krupnih infrastrukturnih projekata uvijek razvojno orjentisani i da se vodilo računa o cijeni i roku otplate kredita za autoput.

-Cijena pozajmljenog novca ili potencijalna cijena novca koji će se pozajmiti od dva odsto godiššnje obezbjeđuje sigurnost u otplati, jer ne premaššuje godišnju stopu inflacije, kazao je ŽŽugić.

On smatra da je rok otplate kredita od 20 godina uz grejs period od pet godina adekvatno odmjeren. Grejs period je, prema njegovim riječima, dužži od perioda gradnje projekta, što obezbjeđuje jednu godinu eksploatacije uz obavezu otplate samo kamate, ali ne i glavnice.

Nakon otplate kredita, našši potomci će koristiti imovinu koja će biti u potpunosti otplaćena, dok ćemo mi imati vrijedan infrastrukturni projekat. Uslovi i rokovi otplate kredita rezultat su napora Vlade da obezbijedi realizaciju najkrupnijeg projekta u naššoj istoriji, a da to ne ugrozi finansijsku stabilnost, saopšštio je ŽŽugić.

Vasiljević smatra da je namjena kredita sporna i pogubna po crnogorsku ekonomiju, jer autoput ne inicira i ne spaja nikakve ekonomske potencijale Crne Gore. (Mina BUSINESS)

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anonimni korisnik
01.04.2014. 20:18

Svako ko ima osnovna znanja iz ekonomije zna da je autoput, u ovom momentu politički projekat koji će biti omča oko vrata Crne Gore. Ali režimu je potreban da zamaskira katastrofu koju nam donosi njihova vladavina a njihova djeca će tada biti daleko. A našu čeka bijeda .

1
0