Turizam

Budimpešta najjeftinija evropska turistička destinacija?

0104Budimpesta
B
udimpešta je turistička destinacija za koju je potrebno izdvojiti najmanje novca, pokazalo je istraživanje Post Office Travel Money, stranice koja prati cijene destinacija u cijelom svijetu. Prema ovom istraživanju, za dva noćenja za dvije osobe u glavnom gradu Mađarske, večeru, piće, obilazak grad, potrebno je izdvojiti oko 140 eura.

Budimpešta najjeftinija evropska turistička destinacija?
Portal AnalitikaIzvor


Naravno, u iznos novca potreban za obilazak Budimpešte nije uključena cena prevoza.



Prijestonica Litvanije, Viljnus, nalazi se na drugom mjestu najpriuštivijih turističkih mjesta, a obilazak ove destinacije, dva noćenja za dvoje, večera i piće koštaju oko 142 eura. Prate je Varšava, gdje ćete sve ovo platiti oko 160 eura i Prag, koji će vas koštati oko 165 eura.



Cijene u Pragu su "pale" za 17 odsto, zbog čega je ovaj grad na listi pretekao Lisabon, Rigu i Dubrovnik, koji ga slijede. Hrana i piće jeftiniji su u prijestonici Češke, nego u bilo kojoj drugoj turističkoj destinaciji. Obrok za dvoje u Pragu košta oko 26 eura, a čaša vina u prosjeku oko dva eura.



"Prilikom ovog istraživanja, došli smo do zaključka da obrok za dvoje uz čašu vina u Pragu, košta dvostruko manje nego u bilo kom drugom od 17 evropskih gradova", rekao je Endrju Braun iz Post Officea.



Sa druge strane, najskuplji je Kopenhagen, gdje se za ove turističke "potrepštine" mora izdvojiti oko 370 eura.



Najjeftinija destinacija u eurozoni je Lisabon, čiji obilazak, sa noćenjem za dvoje, obrokom i pićem, košta oko 165 eura, dok je za posetu Amsterdamu i Parizu potrebno izdvojiti 375, odnosno 377 eura.



Upoređujući cijene na osnovu ovog istraživanje koje se sprovodi svake godine, cijene su "pale" u svim gradovima eurozone, osim u Parizu i Beču.

foto: mondo.rs

 

Portal Analitika