Društvo

SOCTA: Marihuana sedam puta jeftinija kod nas nego u EU, u Crnoj Gori oko 7500 korisnika te droge

marihuanaok
Prodajom kilograma marihuane tipa skank na lokalnom „uličnom“ tržištu u
Crnoj Gori, kriminalci mogu ostvariti prosječan  profit od 3000-4000 eura.

SOCTA: Marihuana sedam puta jeftinija kod nas nego u EU, u Crnoj Gori oko 7500 korisnika te droge
Portal AnalitikaIzvor

Cijena marihuane u Crnoj Gori iznosi između 1000 i 1200 eura za kilogram i sedam puta je jeftinija nego u zemljama EU. U Crnoj Gori ima oko 7500 korisnika te droge, uz procjenu da bi mogao biti udvostručen, navodi se u “Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori- SOCTA”

Glavni pravac krijumčarenja marihuane tipa „skanka“ kroz Crnu Goru vodi od albanske granice u okolini Podgorice prema Nikšiću ili Herceg Novom, i dalje za Bosnu ili Hrvatsku.  Rijetko korišćena ruta za ulazak marihuane je iz pravca Kosova prema Rožajama. Manje količine marihuane, u odnosu na glavni pravac, prenose se preko sjevernog dijela Crne Gore iz Pljevalja i Bijelog Polja, prema BiH pravcem ka Sarajevu, ili prema Srbiji pravcem ka Prijepolju. Krijumčarenjem i prodajom skanka ostvaruju se velike zarade, što je i glavni motiv za povezivanje i saradnju kriminalnih grupa iz Crne Gore sa grupama u Albaniji, BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

- Posledica relativno lake dostupnosti i mogućnost velikog profita za transport na kratkom pravcu od 100-150 kilometara kroz Crnu Goru, jak je motiv domaćim grupama i pojedincima za nastavak ovog posla. Neke kriminalne grupe koje su se bavile distribucijom heroina, poslednjih godina počele su da se u većem obimu bave i krijumčarenjem skanka, piše u dokumentu.

Procjena broja korisnika u Crnoj Gori : Policija procjenjuje da Crna Gora ima relativno nizak procenat korisnika marihuane od 2 odsto.

- Ukoliko to uporedimo sa zemljama u okruženju, BiH skoro 3 odsto, Srbija 4 odsto i Hrvatska oko 5 odsto ukupnog radno sposobnog stanovništva, možemo pretpostaviti prema nejnegativnijem predviđanju da će i u Crnoj  Gori narednih godina doći do povećanja broja  korisnika marihuane na nivo 4-5 odsto .Ovo bi u brojkama moglo značiti povećanje broja korisnika sa 8.500 na 16.-17.000, smatraju policijski eksperti.

Gornja granica ove procjene od 5 odsto korisnika marihuane u skladu je i sa istraživanjem ESPAD29, koje Crnu Goru svrstava  među zemlje sa najmanje zastupljenom  upotrebom marihuane među srednjoškolcima  (starosti 15-16 godina). Uopšte uzevši evropske zemlje u kojima se najmanje koristi marihuana  prema ovom istraživanju nalaze se na Balkanu i Skandinaviji.

Procjena cijena, količina i profita:Blizina Albanije kao zemlje proizvođača, najviše negativno utiče na to da je na lokalnom tržištu u Crnoj Gori marihuana prisutna u dovoljnoj količini, po niskoj cijeni i lako dostupna mlađoj populaciji, najrizičnijoj kategoriji za ovu vrstu droge. Vrlo je teško odrediti tržišni obim potrebne količine marihuane za lokalno tržište u Crnoj Gori, a samim tim i profit koji se ostvari. Marihuana se za uličnu prodaju obično  uzima u količinama između 0,5 kg do 1 kg, za  koji cijena varira od 850 eura u okolini Tuzi blizu granice sa Albanijom, pa sve do 1500 eura  u primorskim gradovima Budva i Herceg Novi u toku sezone.Od lokalnih „uličnih dilera“ korisnici  skanka nabavljaju takozvani „ket“ (skank upakovanjima od 1-2 grama) koji je dovoljan za dnevnu konzumaciju jednog prosječnog  korisnika. Prodajom kilograma marihuane tipa skank na lokalnom „uličnom“ tržištu u Crnoj Gori, kriminalci mogu ostvariti prosječan  profit od 3000-4000 eura.

Ono što nije lako izračunati u procjeni veličine lokalnog tržišta marihune u Crnoj Gori, je ukupna količina marihuane, neophodna za zadovoljenje potreba domaćih korisnika.

Prvenstveno je teško izračunati srednju godišnju količinu koja je potrebna jednom U zavisnosti od kvaliteta i tipa  marihuane, cijena duž krijumčarske rute kreću se u okvirima:  400 - 800 eura za  kilogram, na području Albanije, 1000-1200 eura za  kilogram, na području Crne Gore, 1500-1800 eura za kilogram na području BiH, 2000-2500 eura za kilogram na području Hrvatske , 7000-8000 eura za  kilogram na području EU – Zapadna Evropa.

Prema ovim pokazateljima, uočljiv je skoro pravilan obrazac da svaki prelazak granice, podiže prosječnu cijenu jednog  kilograma marihuane za 400-500 eura, od čega najviše odlazi na profit krijumčara (300-400 eura), a manje na troškove skrivanja i  transporta.

Kako se švercuje skank: Prilikom prenosa marihuane iz Albanije u Crnu Goru, krijumčari koriste zvanične granične prelaze, ali i kopnenu “zelenu” granicu koju prelaze na slabo kontrolisanim  mjestima. Prilikom izlaska iz Crne Gore ka BiH i  dalje ka Hrvatskoj, krijumčari uglavnom prelaze  na zvaničnim graničnim prelazima  automobilima ili kamionima u kojima je marihuana sakrivena u posebno pripremljenim “bunkerima” ili među drugom robom. Zaplene u poslednjih godinu dana ukazuju da se  putničkim automobilima uglavnom krijumčari  od 10 do 20 kilograma, dok se u teretnim vozilima krijumčari od 50 do 100 kilograma “skanka”. Da bi se smanjio problem lokalnog tržišta marihuanom, obzirom na ograničene mogućnosti da iz Crne Gore utičemo na spoljne faktora - priliv i smanjenje ponude marihuane iz Albanije, osim kroz razmjenu obavještajnih informacija, napori svih zainteresovanih subjekata u Crnoj Gori u narednih 3 do 5 godina trebali bi da se fokusiraju prioritetno na smanjenje potražnje za marihuanom kod mlađih korisnika: Prevencijom, sa fokusom na rizičnu kategoriju novih korisnika (12-15 godina) i represijom, usmjerenoj na lokalne dilere marihune maloljetnicima. Da bi smanjio obim krijumčarenja skanka preko Crne Gore, povećati razmjenu obavještajnih informacija sa susjednim zemljama, prvenstveno sa Albanijom, zaključuje se u dokumentu.

P. ZEČEVIĆ

 

Portal Analitika