Društvo

IJZ: Pad broja oboljelih od gripa

0104institut
B
roj pacijenata oboljelih od gripa bilježi pad za sedam odsto, saopšteno je Portalu Analitika Iz Instituta za javno zdravlje Podgorica.

IJZ: Pad broja oboljelih od gripa
Portal AnalitikaIzvor

- U 13. nadzornoj sedmici registrovana je 501 osoba sa simptomima nalik gripu, što je za sedam odsto manje u odnosu na 12. nadzornu sedmicu, kada je registrovano 539 oboljelih, kazali su iz Instituta Portalu Analitika.

Obolijevanje od gripa i epidemiološka situacija se prati na sedmičnom nivou tokom cijele godine.

Iz Instiuta kažu da, iako je obolijevanje od sezonskog gripa u suštini nepredvidljivo, za očekivati je da će se u narednom periodu nastaviti pad broja oboljelih.

U cilju zaštite od gripa, ali i sprečavanja širenja bolesti na zdravu populaciju, potrebno je pridržavati se opštih mjera prevencije: izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje su bolesne, u slučaju obolijevanja ostati kod kuće, prilikom kijanja i kašljanja prekriti maramicom usta i nos; održavanje higijene ruku i često pranje higijenski ispravnom vodom i sapunom, izbjegavati dodirivanje usana, nosa i očiju prljavim rukama, redovno provjetravati životni prostor, izbjegavati boravak u zatvorenom prostoru gdje se nalazi veliki broj ljudi, kao i praktikovati dobre navike uključujući adekvatnu ishranu, spavanje i fizičku aktivnosti.

Portal Analitika