Društvo

Numanović otvorio seminar o rodnom budžetiranju

kokokokjijij
P
retpostavka da u jednom društvu postoje jednake mogućnosti za žene i muškarce, osnova je oblasti rodnog budžetiranja, saopšteno je iz Minisatsrtva za ljudska i manjinska prava.

Numanović otvorio seminar o rodnom budžetiranju
Portal AnalitikaIzvor

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović otvorio je danas dvodnevni seminar na temu rodnog budžetiranja.

- Rodna ravnopravnost podrazumijeva ravnopravno učešće muškaraca i žena u svim oblastima javnog i društvenog života. Pretpostavka da u jednom društvu, zajednici, organizaciji, postoje jednake mogućnosti za žene i muškarce osnova je oblasti rodnog budžetiranja - kaže se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog resora su ukazali da rodno odgovorno budžetiranje znači primjenu rodne analize na javne budžete.

- Nesumnjivo je da neravnopravnost polova i dalje ima uticaja na sve životne sfere. Čini se sve jasnijom potreba za novim pristupima, strategijama i metodama. Rodna ravnopravnost predstavlja primjenu orodnjavanja u budžetskom procesu - dodaje se u saopštenju.

Budžeti, kako se navodi, nisu rodno neutralni.

- Javni budžeti svode politike na novčane mjere i odraz su političkih prioriteta. Rodno budžetiranje ne znači poseban budžet samo za žene, već budžet u čijem su fokusu ljudi - ukazali su iz Ministarstva.

U saopštenju se kaže da je Australija 1984. godine prva inicirala rodno budžetiranje.

- Primjer Australije u podizanju svijesti građana bitna je referenca za inicijative u vezi sa rodnim budžetiranjem koje su potom uslijedile. Cilj rodnog budžetiranja jeste širenje budžetske politike perspektivom rodne ravnopravnosti -  rekli su iz Ministarstva.

Kako se navodi, na seminaru će žene predstavnice opština u Crnoj Gori, učiti od ekspertkinja o toj oblasti i pokušati da u okviru svojih lokalnih samouprava podstiču višestruki potencijal žena i muškaraca u korist razvoja i poboljšanja kvaliteta svakodnevnog života.

Portal Analitika