Finansije

Inspekcija izrekla 270.000 eura kazni po prijavama građana

31fiskalnakasaok
P
ostupajući po prijavama građana podnešenim u okviru projekta „Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije“, inspekcijske službe su do sada izvršile preko 800 kontrola i izrekle preko 270.000 eura kazni za neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

Inspekcija izrekla 270.000 eura kazni po prijavama građana
Portal AnalitikaIzvor

Odlukom Vlade, polovina sredstava je opredijeljena za ulaganje u projekte od društvenog značaja, za koje su podnosioci prijava glasali od 1. februara do 31. marta.

-Od ukupno 397 glasova, najviše glasova osvojio je projekat nabavke gastro i kolonoskopske opreme za Institut za bolesti djece KCCG, ukupno 156 glasova, zatim slijedi projekat opremanja i uređenja Dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Cetinje, Nikšić i Plav, sa 79 glasova. U realizaciju dva navedena projekta biće uloženo po 50,000 eura kako je predviđeno pravilima kampanje- precizirano je u saopštenju.

U cilju realizacije ovih projekata, Ministarstvo finansija će obezbijediti odgovarajuća budžetska sredstva i sa navedenim institucijama potpisati ugovore u kojima će biti jasno precizirani rokovi za nabavku potrebne opreme, odnosno izvođenje radova.

-Za nabavku gastro i kolonoskopske opreme nadležan je Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, dok su za realizaciju drugoplasiranog projekta nadležni Dnevni centri u opštinama Cetinje, Nikšić i Plav. Kampanja „Budi odgovoran, Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“ ujedinila je državne institucije, civilni sektor i građane u borbi protiv ove negativne društvene pojave, čime je uspješno ostvareno partnerstvo u rješavanju važnog društvenog pitanja. Jedan od pokazatelja uspješnosti projekta je i taj da je za nešto više od tri mjeseca Android i iPhone aplikaciju “Budi odgovoran”, koja je razvijena na Elektrotehničkom fakultetu, preuzelo oko 1.800 građana. Prikupljanje sredstava koja će biti uložena u ostale projekte sa liste predloga prema osvojenom broju glasova nastavlja se do 1. maja- ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, ako se sadašnji trend učešća građana u kampanji nastavi, očekuje se da uskoro budu prikupljena i sredstva za treći projekat- uređenje Ćemovskog polja, koji su inicirali NVO Green Home i Ozon.

-Ukupna vrijednost ovog ulaganja je 50.000 eura, a do sada je obezbijeđeno preko 35.000 eura.

Kampanja se realizuje u okviru projekta “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije” koji se sprovodi u saradnji Vlade Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Podgorici- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika