Abiznis

Poreska uprava predstavila nove elektronske usluge

3103poreska
U
sklopu projekta „Nadogradnja IT kapaciteta“, Poreska uprava je 27 marta puštila u rad podsistem kojim je proširena lepeza elektronskih usluga. Na njihovom portalu dostupne su usluge podnošenja PDV prijava, predaja zahtjeva za povraćaj PDV-a, podnošenje prijava poreza na dobit, predaja finansijskih iskaza, pregled registra poreskih obveznika pravnih lica, pregled registra PDV obveznika i pregled predatih finansijskih iskaza.

Poreska uprava predstavila nove elektronske usluge
Portal AnalitikaIzvor

Nadgradnjom postojećeg sistema poreski obveznici su u mogućnosti da elektronski, putem Interneta, podnose PDV prijave i zahtjeve za povraćaj PDV-a, prijave poreza na dobit, kao i finansijske iskaze. Sem toga, građanima i obveznicima omogućeno je pregledanje Registra poreskih obveznika - pravnih lica, Registra PDV obveznika i predatih finansijskih iskaza.

Pomoćnik direktora u sektoru usluga i registracija Veljko Blagojević kazao je da je unapređenje postojećeg procesa rada Poreske uprave i njenog veb sajta osmišljeno prvenstveno sa ciljem pružanja visokoprofesionalne usluge svim poreskim obveznicima, rezidentnim i nerezidentnim fizičkim licima i državnim organima.
-Cilj projekta je podrška Poreskoj upravi u postizanju što bolje komunikacije sa poreskim obveznicima, većem stepenu transparentnosti i podizanju na veći nivo nivoa poreske discipline. Sistem će doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta i eliminisanju biznis barijera. Takođe doprinijeće smanjenju mogućnosti pojave sive ekonomije i korupcije, kao i poboljšanju transparentnosti poreske administracije.- istakao je Blagojević i dodao da će novi koncept zasigurno omogućuiti veći procenat podnešenih prijava, efikasniju primjenu principa samooporezivanja, podizanje nivoa tačnosti podataka, a samim tim i uštedu vremena poreskim obveznicima prilikom predaje poreskih prijava, kao i poreskim službenicima prilikom orade istih.

Svetlana Vukićević savjetnik u sektoru za registraciju i obradu poreskih prijava podsjetila je da je početkom 2011. godine Poreska uprava omogućila elektornsko dostavljanje izvještaja o obračunatim porezima na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje svim poreskim obveznicima koji su posjedovali digitalni sertifikat izdat od strane sertifikaciono-kvalifikovanog tijela u Crnoj Gori i koji su imali ovlašćenje u Centralnom registru obveznika i osiguranika kod Poreske uprave.
- Samo imalac sertifikata i lice koje je bilo ovlašćeno moglo je do 27 marta da pristupi našem portalu. Od 27. marta pristup portalu Poreske uprave omogućen je svim drugim licima koji nemaju digitalni sertifikat, a imaju potrebu da izvrše pregled registra pravnih lica, pregled registra PDV obveznika i pregled podnijetih finansijskih iskaza. Elektronsko dostavljanje prijava donosi svima povoljnosti.- naglasila je Vukićević.
Pomoćnik direktora u sektoru za razvoj IT-a, Predrag Škiljević naglasio je da je projekat već dao rezultate.
- Po informacijama koje mi imamo u ovom momentu već imamo evidentirano oko 900 dokumenata koji se odnose na PDV, na dobit i na finansijske iskaze.- saopštio je Škiljević.
Finansijsku podršku projektu „Nadogradnja IT kapaciteta Poreske uprave“ pružila je Evropska unija (EU).  Projekat je koštao oko pola miliona eura, a Poreska uprava je uložila sopstvena sredstva u kupovinu opreme. Iz Poreske uprave su saopštili i da je kreirana posebna desktop aplikacija koja će omogućiti korišćenje novih usluga u slučaju da veb sajt nije dostupan.

Portal Analitika