Abiznis

LEKIĆ: Turizam i usluge ne mogu biti oslonac državne ekonomije

3103slekic
K
onačno imamo stručnu analizu našeg industrijskog stanja, a stanje je takvo da se mora izvršiti reindustrijalizacija ili jednostavnije rečeno moramo nešto proizvoditi, po mogućnosti nešto što nijesmo do sada radili jer nas stare tehnologije sigurno neće preporučiti za nova tržišta, izjavio je Portalu Analitika ekonomski analitičar Siniša Lekić, komentarišući ocjenu glavnog menadžera Hrvatskog udruženja menadžera i preduzetnika (CROMA) Esada Čolakovića da Crna Gora mora što prije pokrenuti proces reindustrijalizacije ako želi veći privredni rast i izlazak iz krize, te da se ne može živjeti samo od turizma, trgovine i ostalih uslužnih djelatnosti “jer je to presipanje iz lijevog u desni džep”.

LEKIĆ: Turizam i usluge ne mogu biti oslonac državne ekonomije
Portal AnalitikaIzvor

Lekić ističe da turizam i uslužne djelatnosti nikad nijesu bile primarne djelatnosti, a samim tim ni oslonac jedne državne ekonomije.

“Mi jesmo turistička destinacija, ali nijesmo prevashodno turistička zemlja koja treba, pored turizma, da traži rast u drugim granama privrede. Proizvodni kapaciteti, posebno na sjeveru jer tu turizma nije moglo biti u prevelikoj mjeri, potpuno su propali zahvaljujući dugogodišnjim planovima razvoja sjevera. Rezultat je očigledan i sada  ga potvrđuje i stručno lice. Da  li je neko to znao i kod nas? Sigurno da jeste. Da li je neko mogao to da stručno i argumentovano predoči nasoj Vladi- to sigurno nije. Zašto je tako- prosto domaća stručnost, ukoliko nije partijski obojena, nema mogućnost prezentacije svoje stručnosti i stoga to moramo čuti od osobe sa strane”, pojasnio je Lekić, napominjući da je u toku javna rasprava vezano za platne razrede u javnom sektoru

-Raspon koeficijenata se kreće od 2,14 pa do 30. Da li se neko iz aktuelne administracije uključio u javnu raspravu i komentarisao da je taj raspon prevelik? Ne, svi su partijski poslušni i nemaju primjedbe. Tu se naša stručnost zaključuje i to je razlog zašto se stručnost i profesionalnost ne cijeni- rezonuje Lekić.

Što se tiče projekta gradnje auto-puta, Lekić smatra da je to pomak koji se ne smije ispustiti, pogotovo u momentu kad nema drugih ozbiljnih investicija.

Posebno je pitanje koliko će naša zaduženost zbog toga porasti i ko će sve te kredite vraćati. Ponovo je struka ustupila mjesto politici i stoga su sve naše ekonomske odluke debelo politički obojene- zaključio je Lekić.

Portal Analitika