Društvo

Mol of Montenegro: Sajam starih zanata i suvenira

303mal
S
ajam starih zanata i suvenira organizovan je u Tržnom centru „Mol of Montenegro“ u subotu i nedjelju a posjetioci su se mogli, na jednom mjestu, upoznati sa raznolikom ponudom nakita, starih, ali očuvanih stvari, zatim maslina, maslinarskih proizvoda i meda.

Mol of Montenegro: Sajam starih zanata i suvenira
Portal AnalitikaIzvor

Na štandu Sanje Mišurović Karanović iz Udruženja crnogorskih kolekcionara našle su se stare, ali očuvane stvari – od ratnih crnogorskih i jugoslovenskih medalja i kopalja, preko ukrasnih predmeta za kuću do starih novčića. Posebnu pažnju privlačilo je koplje iz doba Starog Rima.

- Bavimo se starinama, otkupljujemo stare stvari koje restauriramo, tako da je ovo neka vrsta zanata. Imamo staro rimsko koplje, keramičke predmete, svjećnjake od bronze, kristale. Cijena ovih predmeta je od 50 centi do 300 eura – kaže Sanja Mišurović Karanović.

Eleonora Redžepagić iz Ulcinja pravi prirodne sapune od maslina tri godine, i kako kaže, uživa u tom poslu.

- Sapuni su se, na način na koji ih i ja pravim, proizvodili prije 5.000 godina. Izrađujem ih u kalupima, u obliku cvjetova, leptirova, srca… Sapuni su zdravi, prikladni su i za poklon, a mogu biti i lijep ukras u kupatilu – rekla je Pobjedi Eleonora Redžepagić.

Sapuni kod nje koštaju od 80 centi do 2,20 eura.

Ljeti, kako kaže Eleonora, prodaja ide „kao po loju“, međutim, zimi posao staje.

-Može da se zaradi, ovo mi je dodatak kućnom budžetu. Ako neko kupi više komada, dajem sniženje – ističe ona.

Suzana Glomazić iz Podgorice bavi se dekoracijom već 25 godina. Izrađuje korpice sa cvijećem prirodnih materijala, a sarađuje i sa salonima namještaja.

- Pravim korpice od sušenog cvijeća, travice i drveta. Koristim i boje koje su namijenjene za ovaj materijal i nijesu opasne po zdravlje i kvarljive – kaže Suzana Glomazić.

Prihod od ovog posla je, kako kaže Suzana, dovoljan za njene potrebe.

- Ovo mi je jedini izvor zarade, i ne žalim se. Cijene su od 10 do 50 eura – kaže ona.

(Pobjeda.me)

Portal Analitika